La Comunitat Valenciana, de festival en festival

La indústria dels macrofestivals es consolida i esdevé un motor turístic per a molts municipis en qualsevol moment de l'any.

En imatge, una actuació en l'escenari del Sansan Festival
En imatge, una actuació en l'escenari del Sansan Festival / Sansan Festival.

Tres dies, 30.000 assistents. És la previsió de públic del Sansan, el festival de música que té lloc a Benicassim des d'aquest dijous. Els organitzadors repeteixen per segon any a la localitat castellonenca: "És la ciutat dels festivals, referent a Espanya i pràcticament a tot Europa, i nosaltres som ja el festival de Setmana Santa". Roberto Recuero fa referència al procés de desestacionalització d'aquestes convocatòries.

El cartell trascendeix l'esperit indie dels orígens, ara fa 5 anys. Enguany convoca mestissatge, rock i Dj's. Lori Meyers, Iván Ferreiro, La MODA, Celtas Cortos o els suecs The Royal Concept o Eme Dj són alguns dels artistes que pugen a l'escenari del Sansan durant els tres dies de durada.

Amb aquesta edició, són més de 20 les cites multitudinàries convocades a tot el territori valencià i que abasten un ampli espectre musical. Les que ens donen fama internacional i nacional per la qualitat de les bandes i cantants, i pel nombre d'assistents, són el Festival Internacional de Benicàssim (FIB), l'Arenal Sound, el Rototom Sunsplash i el Low Festival.

La província de Castelló és, a més, la primera que va encetar al 1995 aquest concepte de turisme musical amb el FIB, la primera trobada que oferia sentir bandes independents de pop-rock internacionals i càmping. Amb un impacte econòmic directe per al poble de més de 20 milions d'euros i més de mig milió de visitants, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, assenyala que: "Este esdeveniment obri el calendari nacional de festivals i suposa un revulsiu per al turisme del poble".

Aquestes trobades multitudinàries han anat consolidant-se i afegint-se a l'oferta tradicional de sol i platja de la Comunitat. L'última proposta a arribar, el Festival de les Arts (València), va aconseguir reunir 40.000 aficionats durant dos dies el juny passat, tot superant les expectatives de l'organització. Enguany s'afegeixen altres dos macroconcerts més, el 4ever València Fest en juny i el València Music Experience en juliol. Al Port de Sagunt, en juliol, es convoca el Port Festival, i a Tavernes de la Valldigna amplien l'oferta hivernal i celebren el Mediterrània Festival a l'agost.

Només el FIB ha atret les principals bandes i cantants del panorama musical internacional. En la llarga llista estan presents Brian Wilson, Ray Davies, Love, Lou Reed, Bob Dylan, Iggy & The Stooges, Morrissey, Kraftwerk, Suicide, Donovan, Devo, The B 52's, The Cure, New Order, Depeche Mode, Chemical Brothers, Orbital, Pet Shop Boys, Leonard Cohen, Enrique Morente, Kiko Veneno, Einsturzende Neubauten, Nick Cave &The Bad Seeds, My Bloody Valentine, Primal Scream, Sonic Youth, PJ Harvey, Pulp, The Jesus & Mary Chain, PIL, Arctic Monkeys, The Killers, Arcade Fire, Portishead, The Strokes, Vampire Weekend, Oasis, Blur, The National, Death Cab for Cutie, Animal Collective, Justice. Quasi res.

Des de l'Agència Valenciana de Turisme es treballa per tal de fomentar el turisme musical amb dues marques paraigua: Mediterranew Fest, que engloba els macrofestivals i cicles de gran audiència, i Mediterranew Musix, que agrupa agents musicals. Segons xifres oficials, en 2017, els festival generaren un impacte de quasi 130 milions d'euros amb més d'un milió d'assistents.

També et pot interessar

stats