La Comunitat Valenciana afronta una de les pitjors collites d'ametla dels últims anys

Tres de les comarques més afectades són la Plana Alta i el Baix i l'Alt Maestrat

La collita d'ametla d'aquesta temporada és la pitjor que es recorda en molts anys / À Punt NTC

La campanya de l'ametla al territori valencià és una de les pitjors que es recorden, segons les organitzacions agràries, que ja parlen d'una reducció de més del 60% de la producció. Les intenses pluges i el fred d'abril són les responsables d'aquesta pèrdua tan dràstica.

Tres de les comarques més afectades són la Plana Alta i el Baix i l'Alt Maestrat. Estan a mitjan campanya i s'espera una reducció en la collita del 70% respecte al 2021.

Rebeca Sales, de la Unió de Llauradors, ha explicat que la climatologia de la primavera "va fer que descendira la producció, sumada a la sequera d'aquest estiu, que encara ha fet que es reduïsca més". Manolo Sales, llaurador d'Albocàsser, ha afegit que les plantes necessiten "pluja i, més que res, humitat".

A més, enguany els productors també s'enfronten a preus més baixos que l'any passat. "Si l'any passat s'estava pagant uns 7,60 euros el quilogram, mentre que ara està per 7,40 euros" segons Sales, qui afegeix que "el problema és que les despeses sí que han pujat".

Per la seua banda, les empreses trencadores de l'ametla, com l'empresa Frutos Secos del Maestrazgo, esperen l'arribada dels camions. A hores d'ara, el més habitual seria trobar-ne dos o tres fent cua per a descarregar ametles, cosa que de moment no ha ocorregut. Lola Sales, gerent d'aquesta companyia, ha manifestat que "com que la collita ha sigut roïna, la gent es guarda els fruits".

La Unió de Llauradors parla de "situació agònica" i proposa que les empreses permeten al llaurador aprofitar el rendiment de la corfa, que s'utilitza per a fabricar biocombustible.

També et pot interessar

stats