La compravenda d'habitatges baixa un 1,9% a la Comunitat Valenciana al març

A Espanya va pujar un 6,8% i s'encadenen dos mesos de pujades interanuals.

La compravenda d\'habitatges baixa un 1,9% a la Comunitat Valenciana al març
La compravenda d'habitatges baixa un 1,9% a la Comunitat Valenciana al març

La compravenda d'habitatges ha baixat un 1,9% al març a la Comunitat Valenciana en relació amb el mateix mes de 2018, fins a les 5.920 operacions. Per tant, se situa per davall del conjunt estatal, que ha pujat un 6,8%, amb 42.649 operacions, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest repunt, la compravenda d'habitatges encadena dos mesos d'ascensos interanuals després d'haver pujat al febrer un 5,3% a Espanya i un 0,7% a la Comunitat Valenciana (va ser, de les comunitats en positiu, la que menor increment va registrar en aquell mes). 

En termes mensuals (març sobre febrer), la compravenda d'habitatges ha retrocedit un 2,4%, en contrast amb la caiguda del 3,8% que va experimentar al març de 2018.

La Comunitat Valenciana és l’autonomia amb major nombre de transmissions per cada 100.000 habitants amb 151 operacions, seguida d'Andalusia (135) i La Rioja (134).

Any marcat per l'augment d'operacions

2018 ha estat marcat per un augment en la compravenda d'habitatges, que, en termes mensuals, es va disparar un 40,8% de desembre de 2018 a gener de 2019. Ara bé, gener va posar fi a nou mesos consecutius d’avanços interanuals a Espanya, com a conseqüència del descens de les operacions sobre vivendes de segona mà. De fet, la  compravenda d’habitatges a la Comunitat Valenciana va baixar un 2,7% al mes de gener passat en relació amb el mateix mes de 2018

Preu a l'alça i sense sostre

El preu de la vivenda continua disparat. En el primer trimestre de l'any ha registrat un increment del 8,7% en comparació amb el creixement del mateix període, ara fa un any, segons l'Índex de l'Habitatge de Vendes Repetides del Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Mobles d'Espanya.

El preu de l'habitatge acumula ja un ascens del 34,3% des del mínim registrat a 2014. Un 13,4% si el contem des dels màxims registrats a mitjans 2007.

D'altra banda, els registradors han assenyalat que l'endeutament hipotecari ha descendit en un 2,2% i que l'import mitjà s'ha situat en els 126.250 euros. 

Els registradors han ressaltat que la contractació d'interés a tipus fix va mantindre la seua fortalesa en el primer trimestre i es va aplicar en el 40,6% de les noves hipoteques per a habitatge, amb un tipus variable utilitzat en el 59,4% restant de contractes. La quantia mitjana dels tipus d'interés fix se situa en el 3%, i la dels variables en el 2,1%.

Finalment, la durada dels nous crèdits hipotecaris va descendir en cinc mesos, i s'ha consolidat en 23 anys i 8 mesos de mitjana. 

També et pot interessar

stats