Es compleixen deu anys del rescat bancari espanyol

Des d’aleshores, el nombre d’entitats financeres s’ha reduït i ha canviat el mapa bancari espanyol

El rescat ha canviat el mapa bancari espanyol / À Punt NTC

El 9 de juny del 2012, hui fa deu anys, el sistema financer s'afonava i Luis de Guindos, al capdavant del Ministeri d’Economia, va anunciar que Espanya accediria al rescat bancari. Aquella operació va costar a la població 73.000 milions d'euros, una situació que va transformar el mapa bancari espanyol. 

Des d’aleshores, el nombre d’entitats financeres s’ha reduït. Això també va suposar canvis estructurals. La seu del Banc de València, símbol del sistema financer valencià, és des del 2017 la seu social de CaixaBank, el primer banc d'Espanya i símbol d'una nova etapa.

Joaquín Maudos, director adjunt de l’Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, ha assegurat que "el rescat va ser l'única solució possible, perquè l'alternativa era eixir-se'n de l'euro, arrossegar Itàlia i trencar l'eurozona”. Segons Maudos, “la pressió perquè Espanya acceptara un rescat no macroeconomic sinó bancari va ser la millor solució en aquell moment, però arribà tard”. 

Dels 73.000 milions del rescat, Maudos ha explicat que “s’ha recuperat alguna cosa, de quan Bankia va vendre una participació de l’Estat”. Una dècada després, l’expert assegura que ara el sector bancari és més solvent, rendible i eficient que l'europeu. Però la factura econòmica i social es manté i encara no s'ha aconseguit recuperar la confiança dels consumidors.

També et pot interessar

stats