Competència multa 15 empreses per repartir-se els contractes de l'AVE durant una dècada

La CNMC les sanciona amb 118 milions i obri per primera vegada un procediment perquè no contracten amb l'administració.

Les empreses condemnades són les principals contratistes del sector ferroviari a Espanya
Les empreses condemnades són les principals contratistes del sector ferroviari a Espanya

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha multat 15 empreses, entre les quals hi ha les principals companyies del sector a Espanya, per haver-se repartit durant més d'una dècada concursos públics del gestor ferroviari Adif, la majoria d'ells vinculats a les línes d'alta velocitat (AVE). La CNMC els ha imposat sancions per valor de 118 milions d'euros, i ha estés la condemna a 14 directius, als quals reclama 666.000 euros més. 

També, i per primera vegada, ha iniciat el procediment per a impedir que contracten amb l'administració. En cas de confirmar-se la condemna, contra la qual es pot presentar recurs, podria vetar l'accés d'aquestes empreses a concursos públics per un màxim de tres anys.

Competència considera provat que les firmes Cobra (del grup ACS), Elecnor, Siemens, Semi, Inabensa, Alstom, Cymi, Isolux, Electren, Comsa, Indra, Neopul, Telice, Eym i Citracc formaren un càrtel que entre 2002 i 2016 es van repartir licitacions per valor de 1.055 milions. És en aquest període quan es va construir la línia d'alta velocitat Madrid-Llevant, que inclou ramals que finalitzen a les ciutats de València i Alacant. 

Els concursos públics arreglats s'agrupen en tres grups: la construcció i manteniment dels sistemes d'electrificació de l'AVE (837 milions); l'electromecànica de l'alta velocitat (84 milions); i contractes d'electrificació del tren convencional (134 milions).

L'estratègia habitual consistia a acordar unions temporals d'empreses (UTE) en què les guanyadores de les licitacions cedien una part proporcional de la producció o dels beneficis a les no adjudicatàries, per a simular un context de competència.

En un comunicat, la CNMC ha explicat que l'expedient es va iniciar després que Alstom s'acollira al Programa de clemència, que reduïx la condemna als "penedits" si denuncien la resta d’empreses i faciliten proves en la seua contra. Amb aquesta confessió, Alstom s’ha estalviat 8,9 milions de multa.

També et pot interessar

stats