Els exportadors de cítrics reclamen l'obertura d'un pas segur per als camions a França

El 90% de les exportacions de taronges i mandarines espanyoles es dirigeixen a la Unió Europea i al Regne Unit i han de passar necessàriament per França

Agricultors francesos es dirigeixen amb els tractors a París / EFE

El Comité de Gestió de Cítrics, la patronal estatal amb seu a València i que aglutina els principals operadors privats i els associats —dels quals canalitzen entorn del 70% de les exportacions espanyoles de cítrics—, reclama a les autoritats estatals i europees que s'òbriga amb urgència un corredor segur per a garantir el trànsit per França als productes peribles espanyols.

Des de dimecres, diverses autopistes franceses estan bloquejades a causa de les manifestacions que els agricultors gals han convocat en protesta contra el govern d'Emmanuel Macron. Reclamen més polítiques que els protegisquen del que consideren una competència deslleial dels productes espanyols, i per això tenen els camioners en el centre de la diana.

Des de la patronal dels cítrics asseguren que la situació continua afectant el territori espanyol, ja que aquest matí, i per segon dia consecutiu, a les àrees de servei de diverses autopistes de la província de Barcelona els Mossos continuaven retenint als transportistes, a causa de la saturació que s'ha generat al pas fronterer de la Jonquera (Girona). El CGC adverteix que la crisi podria degenerar a curt termini en cancel·lacions massives de comandes i, més tard, en desproveïment.

El CGC ha assegurat que comparteix les motivacions de fons de les mobilitzacions agràries dels francesos, però insisteix que el sector hortofructícola espanyol també és víctima de la pèrdua de competitivitat amb les produccions de països tercers que genera la falta de reciprocitat i les polítiques mediambientals, així com d'obertura comercial de la Unió Europea.

"Les pèrdues per al sector segur que seran milionàries"

“La solució als problemes de l'agricultura europea no pot ser castigar els transportistes i l'agricultura espanyola, que ara i en anteriors episodis és la principal damnificada de les seues violentes accions. Al cap i a la fi, amb les seues protestes allò que ataquen és el nostre primer avantatge, que és donar el millor servei”, ha insistit la presidenta d'aquesta associació, Inmaculada Sanfeliu.

Des de l'associació alerten que el gener és un dels tres mesos àlgids per a l'exportació citrícola espanyola i que "si no es posa fre prompte a aquesta situació, les pèrdues per al sector segur que seran milionàries". CGT assegura que la crisi amenaça a afectar l'activitat en el camp i en els magatzems de confecció, "atés que més del 90% de les exportacions de taronges i mandarines espanyoles es dirigeixen a la Unió Europea i al Regne Unit i passen necessàriament pel país veí".

"Nous talls i el tancament de la frontera" a partir de dilluns

Per la seua banda, José Vicente Andreu, president dels agricultors alacantins (Asaja), ha recordat aquest dissabte a la vesprada que, tot i que les últimes notícies anuncien que les carreteres estan desbloquejades i els camions comencen a circular, els agricultors francesos "amenacen amb nous talls i el tancament de la frontera" a partir d'aquest dilluns.

També et pot interessar

stats