El Comité de Gestió de Cítrics adverteix d'una nova alerta fitosanitària

La patronal citrícola assegura que aquest bacteri podria erradicar els cítrics espanyols en 15 anys.

El Comité de Gestió de Cítrics adverteix d\'una nova alerta fitosanitària
El Comité de Gestió de Cítrics adverteix d'una nova alerta fitosanitària

El Comité de Gestió de Cítrics adverteix de l'arribada d'un bacteri que podria fer malbé la producció citrícola. Segons les previsions de la patronal citrícola aquesta nova alerta fitosanitària podria posar fi als cítrics espanyols en 15 anys.

El bacteri es diu HLB i un informe elaborat pel Comité de Gestió de Cítrics, basat en dades sobre l'avanç d'aquesta malaltia a Florida, als Estats Units, adverteix que el seu assentament a Espanya reduiria a la meitat la producció de cítrics en només 7 anys perquè no hi ha cura per a aquest bacteri que mata els arbres en pocs anys. A Florida, la plaga ha eliminat en vint anys tres quartes parts dels cítrics.

L'insecte que propaga aquesta malaltia el van detectar en 2014 a Galícia i s'expandeix per Portugal cap al sud cosa que, juntament amb el minifundisme, n'acceleraria l'expansió, segons la patronal d'exportadors de cítrics. Extremadura i Huelva són les zones citrícoles més pròximes. De moment, no s'hi han detectat camps afectats.

Els exportadors exigeixen actuar ja per a frenar la ràpida expansió d'aquest insecte i que es reforce el control al material vegetal importat que en poguera estar contaminat.

stats