La Comissió Europea rebaixa les previsions de creixement econòmic per a Espanya i augmenta el dèficit

Brussel·les retalla al 2,6% l'increment del PIB d'enguany i en un 2,2% el de l'any que ve

El comissari europeu, Pierre Moscovici, en roda de premsa oferint les dades econòmiques de la Unió Europea
El comissari europeu, Pierre Moscovici, en roda de premsa oferint les dades econòmiques de la Unió Europea / Stephanie Lecocq (Efe)

La Comissió Europea ha rebaixat dos dècimes la seua previsió de creixement econòmic d'Espanya per a enguany i per a 2019 (al 2,6% i 2,2%, respectivament) i ha augmentat el dèficit públic previst per a 2019, fins al 2,1% del PIB, tres dècimes per damunt de l'objectiu del govern espanyol i 8 pel que fa al pactat amb la Unió Europea.

Brussel·les creu que Espanya tancarà enguany  amb un desviament de les administracions públiques equivalent al 2,7% del PIB, en línia amb les estimacions de l'executiu de Pedro Sánchez, encara que és un percentatge també cinc punts superior a la senda pactada amb les autoritats europees (del 2,2%) pel govern del PP.

L'anàlisi té en compte el pla pressupostari enviat pel govern espanyol. Amb tot, l'executiu comunitari mostra dubtes sobre les previsions d'ingressos dels nous impostos plantejats, la taxa digital i el gravamen a les transaccions financeres, i sobre l'impacte fiscal de la pujada del salari mínim interprofessional.

 "Ara, en el seu cinqué any d'expansió, l'economia espanyola ha començat a mostrar senyals d'una suau desacceleració en la primera meitat de l'any", així comença el capítol dedicat a Espanya. També s'hi també assegura que el ritme registrat en el primer semestre es mantindrà estable durant la segona meitat de l'any gràcies a les mesures incloses en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018, que donaran suport a un consum privat que, en cas contrari, es moderaria.

 Aquesta desacceleració s'explica, segons la Comissió Europea, precisament per l'alentiment del consum privat. En tot cas, l'informe subratlla que la "sòlida" expansió de l'ocupació i el creixement "accelerat" dels salaris "haurien de continuar donant suport a l'augment de la renda disponible".

També et pot interessar

stats