La Comissió Europea creu que Espanya liderarà enguany la recuperació de la UE amb una expansió del 5,6%

Només altres dos països, França (5,5%) i Croàcia (5,3%), superaran el llindar del 5% de creixement.

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea / Reuters

La Comissió Europea creu que l'economia espanyola liderarà la recuperació econòmica de la UE el 2021 gràcies a una expansió del seu PIB del 5,6%, una xifra que és dues dècimes superior al que havia pronosticat fa uns mesos, després d'haver registrat el 2020 una contracció “sense precedents” de l'11% per la pandèmia.

Segons les noves previsions que l'executiu comunitari ha publicat aquest dijous, el PIB espanyol registrarà el creixement més gran del bloc enguany, just per davant de França (5,5%) i Croàcia (5,3%), els únics països que superaran el llindar del 5%. Darrere d'aquests se situarien Eslovènia (4,7%), Malta, (4,5%), Portugal (4,1%) i Eslovàquia i Hongria (4%).

D'altra banda, l'economia italiana experimentarà un creixement del 3,4%, mentre que el PIB alemany pujarà un 3,2%, en tots dos casos per davall de la mitjana del bloc (3,7%) i de la zona euro (3,8%). Tots els estats membres del bloc iniciaran la recuperació econòmica el 2021 després de la crisi provocada per la Covid-19.

Respecte a Espanya, la Comissió Europea destaca el “ferm rebot” registrat en el tercer trimestre de 2020, que s’explica gràcies al “fort creixement” tant del consum privat com de la inversió, així com de la “contribució positiva” de les exportacions. No obstant això, les restriccions adoptades des d'agost per a contindre l'avanç del virus en diverses regions van tindre un efecte negatiu en l'activitat econòmica, encara que “de forma menys severa que en altres grans països europeus”.

Malgrat això, “el creixement del PIB en el quatre trimestre va seguir en territori positiu, en el 0,4%, fins i tot a pesar que els components de la demanda nacional van reduir amb fermesa el ritme de creixement”.

El comportament del PIB enguany es vorà afectat per la tercera onada de contagis i les mesures adoptades per a frenar-la, la qual cosa provocarà una caiguda en el consum privat i la inversió “abans de recuperar-se lleument” en el segon trimestre.

“A mesura que avance el procés de vacunació i s'alcen progressivament les restriccions, l'activitat econòmica hauria de repuntar amb força gràcies a la materialització de la demanda acumulada en la segona meitat de l'any”, pronostica Brussel·les en el seu informe.

L'executiu comunitari obri a més la porta a una “suau” recuperació del turisme enguany, encara que el sector “guanyarà impuls” ja el 2022, quan “la majoria de les restriccions a l'activitat siguen retirades”. L’efecte es veurà compensat per una menor contribució de la demanda nacional i portarà a un creixement l'any pròxim del 5,3%.

També et pot interessar

stats