Comença el juí contra l'expresident de l'arrossera SOS

Jesús Salazar i Francisco Blázquez s'enfronten a huit anys de presó i 14,6 milions d’euros pels delictes de blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i insolvència

Jesús Salazar, aquest dilluns durant el juí
Jesús Salazar, aquest dilluns durant el juí / À Punt NTC

A l'Audiència Nacional ha començat aquest dilluns el juí per una peça separada del cas SOS. Torna a seure al banc dels acusats l'expresident de l'arrossera SOS, Jesús Salazar, i el seu soci, l'empresari Francisco Blázquez. Se'ls jutja pels delictes de blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i també per insolvència.

La Fiscalia demana per a ells huit anys de presó i una multa de més de 14,6 milions d'euros (entre la sanció i els diners que han tornar a les arques públiques).  

El juí, que continuarà dimarts, és una peça separada de l'anomenat cas SOS, resolt el febrer de 2020 amb un acord entre les parts. Llavors, tant Jesús Salazar com el seu germà Jaime van acceptar la seua responsabilitat en el desviament de més de 200 milions d'euros des dels comptes de SOS –hui anomenat grup Deoleo– a societats controlades pels acusats.

Segons l'escrit de l'acusació, l'expresident de SOS és acusat ara d'idear una trama per a reclamar a Hisenda el pagament de 2,46 milions d'euros en concepte de devolució de l'IVA per una sèrie d'operacions escomeses el 2009. La Fiscalia precisa que aquesta sol·licitud es va fer sabent que una de les operacions incloses en la documentació va resultar fallida. Malgrat això, els diners van ser abonats el 2011.

També va orquestrar una sèrie de transferències i maniobres dirigides a esquivar les seues obligacions derivades del cas SOS amb l'ajuda de Francisco Blázquez. En l'epicentre de la trama estava la societat DDAL inversions, controlada inicialment pels Salazar i que va passar a les mans de Blázquez.

L'objectiu final de les transferències entre empreses era dificultar que es coneguera la destinació dels diners, segons la Fiscalia, la qual cosa en la pràctica permetria a Jesús Salazar salvar part dels seus diners i patrimoni de les responsabilitats derivades del cas SOS.

També et pot interessar

stats