Comença la campanya del suro a la Serra d’Espadà

Enguany està previst extraure'n unes dues-centes tones que es convertiran en taps per a botelles de vi

Dos peladors extrauen un tros de suro / À Punt NTC

Arriba l’estiu i amb ell la campanya d’extracció de suro a la Serra d'Espadà. És el moment idoni, perquè amb la pujada de la saba, la corfa, el suro, es desprén del tronc, explica el pelador de sureres Víctor Beltrán. 

Enguany la campanya ha començat una mica més tard de l’habitual a causa de la climatologia, diu Adolfo Miravet, gerent d’Espadan Corkcs. Molts arbres encara estan canviant la fulla o fins i tot en el moment de floració masculina, i això hauria d’haver sigut a principis de maig. 

El procés d’obtenció del suro continua fent-se fe manera artesana amb una tècnica que passa de generació en generació. De fet, el pelador, Óscar Pérez, explica que es tracta més d’una qüestió de tècnica que de força. Però s’han introduït algunes millores, com ara una serra elèctrica intel·ligent amb uns sensors que, quan nota la humitat de l’arbre, para de tallar i així no li fan mal a l’arbre, Manuel Ginés, pelador de sureres. 

A la Serra d’Espadà hi ha el bosc més gran de sureres del País Valencià i aquesta campanya està previst extraure fins a 200 tones de suro que es convertirà en taps per a botelles de vi que es distribuiran en cellers d’Europa, Amèrica o Austràlia. 

També et pot interessar

stats