Comença la campanya de recol·lecció de la xufa de València

Enguany augmenten la superfície cultivada i la quantitat recol·lectada.

Llauradors collint xufa a Alboraia, l'Horta

La xufa de València comença la campanya de recol·lecció amb molt bones previsions. Les dades de superfície cultivada mostren un increment de prop de l'11% respecte a l'any passat i superen ja les 6.650 fanecades. Es consolida així una tendència a l'alça en un producte amb denominació d'origen com és la xufa, que concentra la seua producció en 19 termes municipals de la comarca de l'Horta Nord.

Les perspectives per al llaurador són bones. S'espera que el preu per quilo mantinga els valors de la campanya anterior i arriben a la xifra rècord de 80 cèntims per quilo de xufa tendra assolit l'any passat. És tracta d'un preu que assegura la rendibilitat econòmica del sector, un dels més segurs de l'horta valenciana.

Les pluges caigudes a València l'octubre i el novembre passat han retardat l'inici de la recol·lecció de la xufa més d'un mes, però les màquines ja han pogut entrar en alguns camps per a recollir-la i els primeres collites ja estan en procés de secatge. Es calcula que la campanya de la collita s'allargarà fins a la primavera.

Respecte a la qualitat, els primers controls que s'han realitzat sobre les partides recol·lectades indiquen la seua excel·lent qualitat i bona grandària, gràcies, entre altres coses, a l'esforç en la selecció del material de plantació.

Per a Antonio Gimeno, president del Consell Regulador, l'augment constant de la superfície cultivada es deu al fet que és un dels cultius més segurs per al llaurador: "Té una rendibilitat segura i acceptable. El consumidor busca cada vegada més la denominació d'origen perquè sap que apostar per la xufa de València és apostar per la qualitat d'un producte quilòmetre 0". Segons explica, aquest fet ha impulsat moltes indústries a apostar també per la xufa de València a l'hora d'elaborar la seua orxata. "La demanda d'aquest tubèrcul no deixa de créixer i també el preu que rep el llaurador", assegura.

Segons Gimeno, "apostar pel segell de garantia és apostar per un producte de proximitat que contribueix directament al manteniment de l'agricultura i de l'entorn mediambiental de la zona on es produeix".

L'entorn d'Alboraia i l'Horta Nord és l'única zona de tot Europa que reuneix les condicions climàtiques i de sòl necessàries per al conreu de la xufa

També et pot interessar

stats