Comença la campanya de la clòtxina de València amb un 5% més de producció

L'Agrupació de Clotxiners adverteix al consumidor que, a l'hora de comprar, s'ha de comprovar el distintiu exclusiu de la seua marca de qualitat de la Comunitat Valenciana

Plat de clòtxines
Plat de clòtxines / Words Media

La campanya de la clòtxina de València comença el pròxim 4 de maig amb la venda d'aquest mol·lusc en els mercats, pescateries i grans superfícies i una producció superior a les 1.200 tones, que representa un 5% més que la temporada anterior.

Aquesta producció prové de les clotxineres instal·lades als ports de València i de Sagunt, on n'hi ha una vintena, pertanyents a l'Agrupació de Clotxiners.

Aquesta associació adverteix al consumidor que, a l'hora de comprar, s'ha de comprovar el distintiu exclusiu de la seua marca de qualitat de la Comunitat Valenciana, ja que a vegades arriben als mercats clòtxines que es disfressen amb etiquetes cridaneres amb senyeres valencianes i logotips que no corresponen amb la marca valenciana.

Marca de qualitat de la Comunitat Valenciana
Marca de qualitat de la Comunitat Valenciana

Segons expliquen, la diferència entre el bivalve valencià i el d'altres parts del Mediterrani o la clòtxina resideix en la salinitat de les aigües on creix i en l'estacionalitat. També es diferencia per ser més menuda, per una tonalitat més suau i per un sabor més intens.

I recorda que la seua aroma, gust i suculència són superiors als de la clòtxina del Delta de l'Ebre i de Galícia, segons un estudi del Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Politècnica de València.

Característiques de la clòtxina valenciana

La clòtxina és un cultiu que es recol·lecta en els últims dies d'abril, en concret entre la lluna plena d'abril i la minvant d'agost.

L'origen d'aquesta activitat en terres valencianes es remunta al segle XIX, quan al port de València s'instal·len les clotxineres, vaixells amarrats al fons i amb una coberta modificada per a criar la clòtxina.

Respecte a les seues propietats nutricionals, és rica en vitamines, calci, ferro, potassi, fòsfor, magnesi i omega 3.

La campanya que s'inicia oficialment el 4 de maig es desenvoluparà durant diversos mesos i conclourà a començament de setembre.

Un pescador recull les clòtxines
Un pescador recull les clòtxines

També et pot interessar

stats