Les comarques del sud construeixen un 5% menys d’habitatges al 2019

La caiguda mitjana de la construcció de vivendes es triplica al Baix Segura, on se n’han construït un 15% menys.

Un grup d'obrers treballa en la construcció d'un edifici
Un grup d'obrers treballa en la construcció d'un edifici / Pixabay

A les comarques del sud es va construir un 5% menys de vivendes al 2019 respecte de l’any anterior, segons els visats que ha expedit el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació d’Alacant. Aquest descens suposa la primera caiguda des del 2012 i ha sigut especialment acusada al Baix Segura, on ha arribat al 15%.

Segons el Col·legi d’Arquitectes, l’any passat es van començar 7.143 habitatges a les comarques del sud, davant de les 7.532 vivendes al 2018. D’acord amb aquestes dades, es va registrar una disminució de 389 habitatges.

Els professionals han destacat que dels visats es desprén que hi ha una gran variació de xifres entre les comarques. De fet, hi ha dos localitats on ha augmentat: Elx, on ha crescut el 44% en comparació amb el 2018, i el Alacant, amb un increment del 5%, amb 1.538 habitatges.

A la Marina, descens moderat

Per contra, “la principal caiguda al 2019 es va registrar al Baix Segura, origen de la desacceleració de la construcció a la província”. En aquesta comarca va haver-hi l’any passat una baixada del 15% en la construcció d’habitatges en relació amb el 2018. En canvi, “a la Marina, el descens és únicament d’un 2%, els 1.638 habitatges iniciats a la zona són només 32 menys que l’any anterior”, segons han explicat des del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació d’Alacant.

Quant a la grandària de les promocions, les estadístiques amb què treballa la institució col·legiada d’Alacant reflecteixen que continua el descens que ja es va observar al 2018. Així, la dada de 2019 és de 5,8 habitatges per promoció, davant de les 6,1 de l’any anterior.

La disminució de noves vivendes construïdes, s’alinea amb les dades que va oferir la Cambra de Comerç d’Alacant. Segons aquesta entitat, la inversió en habitatge a les comarques del sud “perd impuls”.

També et pot interessar

stats