La collita de fruita d'estiu minva un 31% pel mal oratge i causa unes pèrdues de 18 milions d'euros

Segons l'estudi de la Unió de Llauradors, les comarques més afectades són la Vall d'Albaida, la Ribera Alta i la Costera.

Imatge d'arxiu de nectarines
Imatge d'arxiu de nectarines / Europa Press

El mal oratge dels últims mesos ha provocat un descens del 31% en la collita de fruita d'estiu i unes pèrdues estimades de més de 18 milions d'euros a la Comunitat Valenciana. Així es desprén de l'estudi elaborat per la Unió de Llauradors sobre la campanya de la fruita d'estiu (albercoc, bresquilla, nectarina i pruna).

La reducció de producció, explica l'organització agrària, es deu a una concatenació de condicions meteorològiques adverses. En primer lloc, un hivern amb temperatures altes que ha provocat la necessària falta d'hores fred en els cultius; posteriorment un mes de març molt plujós, amb excés d'humitat i poques hores de sol, que ha portat una pol·linització defectuosa i un mal quallat dels fruits. I finalment, el vent de principi de març va ramejar la fruita i després les pluges l’han clavillada i per tant hi ha pèrdues en producció, apunten.

Les pèrdues se centren fonamentalment a la província de València amb 13,9 milions d'euros, 4,1 milions a la d'Alacant i 500.000 euros a la de Castelló. La comarca més afectada és la Vall d'Albaida amb 5,2 milions d'euros, seguida per la Ribera Alta amb 4,1 milions i la Costera amb 2,2 milions.

Per cultius, en l'albercoc la reducció mitjana de collita es xifra en el 50% i les pèrdues per als productors seran d'uns 8,7 milions d'euros. Això representarà quasi la meitat de les pèrdues econòmiques totals de la fruita d'estiu.

En la bresquilla, la nectarina, el paraguaià i la pavia el descens previst serà d'un 15%, amb unes pèrdues xifrades en 6,5 milions d'euros, que suposarà un 35% del total.

Pel que fa a la pruna les perspectives de producció indiquen un decrement del 46% i unes pèrdues per als agricultors de 3,3 milions d'euros. Això suposa el 18% del total de la fruita d'estiu.

També et pot interessar

stats