La collita d'ametla cau a la meitat a la Comunitat Valenciana

La Unió de Llauradors destaca que els agricultors deixaran d'ingressar més de 17 milions d'euros

La reducció de la collita d'atmeles es deu les gelades d'abril, l'impacte de la sequera, les pluges prèvies i la falta d'hores de sol.
La reducció de la collita d'atmeles es deu les gelades d'abril, l'impacte de la sequera, les pluges prèvies i la falta d'hores de sol / La Unió de Llauradors

La collita d'ametles descendirà un 50% de mitjana a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposarà que els agricultors deixen d'ingressar més de 17 milions d'euros, segons les previsions de la Unió de Llauradors.

A la reducció de la collita, que a les províncies d'Alacant i València se situarà molt pròxima al 60%, se suma a la registrada la campanya passada i es deu a les gelades d'abril, l'impacte de la sequera, les pluges prèvies i la falta d'hores de sol.

L'organització agrària ha informat que la producció estatal podria baixar de mitjana un 70% i que malgrat la reducció de la collita els preus no responen. El preu mitjà percebut pel productor valencià d'ametla és lleugerament inferior al de la mateixa setmana de la campanya passada.

El responsable de fruita seca de la Unió, Ricardo Beltrán, afirma que no hi ha explicació comercial per a aquesta situació, encara que ressalta la "gran especulació" que duen a terme alguns agents que intervenen en la cadena alimentària i que des de fa temps han denunciat.

La Unió insisteix en la demanda d'ajudes directes per als productors en zones de cultiu tradicional, de 125 euros per hectàrea, que servirien per a tornar a les ajudes que ja tenia el sector en l'anterior PAC, i reclama adaptar les pòlisses d'assegurances agràries a les particularitats del sector.

També planteja que el productor siga retribuït amb un percentatge d'entre el 30% i el 40% dels ingressos que genera per als operadors comercials la corfa del fruit, molt utilitzada per a l'elaboració de pèl·lets per a la combustió en calefaccions, que suposarien uns dos euros més per quilo.

També et pot interessar