Colimsi, 50 anys de lluita en el cooperativisme feminista valencià

L'empresa de neteja va nàixer al Port de Sagunt durant el franquisme i hui en dia dona treball a 85 dones.

El novembre passat la cooperativa va celebrar el 50 aniversari
El novembre passat la cooperativa va celebrar el 50 aniversari / Colimsi

Carmen Viu, junt amb altres quinze companyes, va crear fa més de mig segle la primera cooperativa valenciana formada exclusivament per dones. Colimsi naixia el 1968 al Port de Sagunt amb l'objectiu de dignificar la professió.

En temps del franquisme, en què les dones adultes eren considerades menors d'edat, Viu, militant del Moviment Obrer Catòlic, començà a formar-se per a, com ella diu, "ser l'ama del seu treball". Va proposar a l'empresa Altos Hornos, per a la qual treballava, fer-se'n càrrec de la neteja. La proposta va ser acceptada, però no es va formalitzar fins tres anys més tard, una vegada es van superar les traves administratives que obligaven les dones solteres a rebre el permís dels seus pares, i a les casades, el dels marits.

Finalment, 16 sòcies van fundar una cooperativa que actualment dona treball a 85 persones i servei a 125 empreses, i que s'ha caracteritzat, segons ha explicat Virginia Braselga, la presidenta, per ajudar les més vulnerables, especialment les dones divorciades.

El novembre passat la cooperativa va celebrar el 50 aniversari amb una gala celebrada al Port de Sagunt. "Volíem tornar a la ciutat el treball i l'estima que ens havia donat, i reconéixer el treball de les dones que durant la dictadura van ser valentes i audaces per a crear una empresa només de dones", recorda Virginia Braselga.

Les cooperativistes miren al futur amb optimisme, ja que, segons la gerent, Josefina Chover, "l'empresa està molt unida". Assegura que des del punt de vista financer són solvents i, en l'aspecte personal, continuen creixent.

També et pot interessar

stats