El col·lapse de Lehman Brothers, deu anys després

Tal dia com hui, el quart banc d'inversió als Estats Units feia fallida i col·lapsava Wall Street.

Seu de Lehman Brothers a Manhattan.

Tal dia com hui, fa 10 anys, el banc Lehman Brothers, el quart banc d'inversió als Estats Units, feia fallida i col·lapsava Wall Street. Fou la primera espurna d'una explosió global que aniria estenent-se gradualment, i que també arribaria a casa nostra.

15 de setembre de 2008. Seu de Lehman Brothers a Manhattan. Tot va començar en aquell lloc, amb la fallida d'un banc que havia fet de les hipoteques fem la millor manera de guanyar diners. El Lehman va caure, però, això sí, va ser l'últim. A partir d'aquell moment els principals culpables, els bancs, han pogut esquivar la crisi gràcies al rescat dels governs.

Els valencians també foren protagonistes d'aquesta crisi. Bankia, CAM i Banc de València, s'emportaren per davant la meitat dels diners per a rescatar els bancs a tot Espanya, vora 30.000 milions dels 60.000. Més xifres de l'escàndol: tres milions set-centes mil persones van perdre la faena, que fins ara només l'han recuperada milió i mig.

La taxa de desocupació estava el 2007 en el 8 per cent, i va arribar a un màxim del 26 per cent. Tot i que Espanya creix per damunt dels veïns de l'eurozona, aquesta xifra, actualment del 15%, és encara la segona més alta, just per darrere de Grècia.

En qualsevol cas, els experts alerten de les nostres febleses: la primera, la ràtio de deute públic, de vora un 100% del PIB, i el deute extern, del 85% del PIB.

També et pot interessar

stats