Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

COAG denuncia a Competència un possible pacte de preus en el sector de l'oli d'oliva

Esta manipulació podria costar 2.800 milions d'euros als productors

Oli d'oliva en arxiu / À Punt NTC

Les fortes fluctuacions del preu de l'oli d'oliva en els últims anys han acabat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). A mitjan 2023, el preu de l’oli d’oliva s'havia convertit en un article de luxe i era difícil trobar-ne per davall dels deu euros el litre. En el cas del verge extra, la pujada era encara més impactant, ja que va superar el 200%. Ara, una investigació universitària que ha fet pública la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) remarca descensos "injustificats" de més de dos euros el litre. Esta situació pot fer perdre 2.800 milions d'euros als productors. Per això, COAG ha presentat esta setmana una denúncia formal a la CNMC per una possible alteració artificial dels preus en origen de l'oli d'oliva, que podria suposar una conducta prohibida per la llei de defensa de la competència.

“Estem ací perquè les dades són contundents i alarmants: hi ha un desfasament injustificat de més de dos euros per quilo entre el preu real en origen de l'oli d'oliva (3,50 €/kg) i el valor que hauria de tindre (5,55 €/kg), segons l'anàlisi rigorosa de les universitats de Jaén, Còrdova i l'IFAPA”, ha afirmat Miguel Padilla, secretari general de COAG. Per la seua banda, Manuel Alcayde, tècnic de la coordinadora camperola del País Valencià, explica que han observat que, quan augmenta la demanda, baixa el preu en origen. "Si l’agricultor, que és la base de la cadena, és el que menys benefici obté, és que algú en eixa cadena està guanyant més”, argumenta.

Coag va detallar este dimarts en un comunicat que l'estudi ha sigut desenvolupat per un equip d'investigadors de la Universitat de Jaén, la Universitat de Còrdova i l'IFAPA, amb una metodologia basada en l'aplicació d'un programari avançat de detecció de desequilibris de mercat. "S'han considerat tant les dades reals de producció de la campanya 2023/2024 com els aforaments previstos per a 2024/2025. El focus de l'anàlisi ha estat en l'evolució del preu en origen de l'OOVE i la comparació amb els valors estimats d'equilibri segons el context del mercat. Esta comparació ha permés identificar marges injustificables entre el preu real pagat als productors i el valor de mercat estimat, fet que apunta a un possible desequilibri", explica la nota. "En cas de confirmar-se que s'ha produït un pacte de preus o qualsevol pràctica que restringisca la competència, estaríem davant d'una infracció greu de la legislació vigent", resumeixen.

COAG ha deixat clar que volen aclarir si esta sospita és un fet. I si és així, remarquen, els productors d'oli d'oliva podrien perdre més de 2.800 milions d'euros. "No ens quedarem amb els braços plegats mentre s'infravalora de manera sistemàtica l'esforç de milers d'oliers", ha remarcat el responsable del sector de l'oliva de COAG, Juan Luis Ávila.

També et pot interessar