Claus de la implantació del registre de jornada laboral

Aquest dilluns és el primer dia laboral després que haja entrat en vigor la nova norma.

Reaccions dels sindicats i de treballadors i treballadores davant la mesura

Aquest dilluns és el primer dia laboral després que haja entrat en vigor el registre de jornada. Aquest obliga les empreses a registrar l’horari concret de començament i finalització de la jornada de treball de cada treballador. Dos mesos després de l’aprovació del reial decret llei que amplia la protecció social i estableix incentius a l’ocupabilitat, aquestes són les claus a tindre en compte sobre l’aplicació del registre de jornada:

Per a què serveix? 

El registre horari servirà per a confirmar que les hores treballades es corresponen amb les que estan contractades i evitar així el frau en l’ocupació parcial i assegurar que les hores extraordinàries són cobrades.

És obligatori?

Sí, encara que la Inspecció de Treball donarà a les empreses un marge (no més d’un mes) per a tindre llest el registre si veu bona voluntat i que està negociant amb els representants dels treballadors.

Com s’aplica?

L’empresa pot utilitzar els mitjans que considere i, sempre que es puga, negociar-los amb els representants sindicals.

Quines eines es poden utilitzar per a elaborar-lo?

Encara que la normativa no ho detalla, la patronal i els sindicats han analitzat diferents fórmules, que van des de la forma manual a la telemàtica o digital, per exemple, amb sistemes de rastreig o de reconeixement de paràmetres biomètrics (empremta dactilar, facial, iris...), però sempre respectant la Llei de protecció de dades, diu la patronal.

Quant de temps ha de conservar-se i qui pot veure’l?

Les empreses han de conservar els registres durant quatre anys. Ha d’estar disponible per a cada treballador, els seus representants sindicals i la Inspecció de Treball i la Seguretat Social.

A què s’exposa una empresa que no en tinga?

No tindre registre de jornada és motiu d’infracció greu, multada amb entre 626 i 6.250 euros, en funció del nombre de treballadors o del volum de negoci de la companyia. 

Com afectarà els treballadors? 

D’una banda, podran complir amb el temps de treball establit en el seu contracte, la qual cosa influirà en la seua conciliació familiar i en els descansos entre jornades. D’una altra, les extensions de jornada es veuran registrades i, per tant, reflectides en el seu salari.

Com beneficiarà a la Seguretat Social? 

Aquest increment salarial, derivat del cobrament d’hores extra, suposarà un increment de les cotitzacions socials en la mateixa mesura.

Quantes hores extraordinàries es fan a la Comunitat Valenciana?

Segons el sindicat CCOO, la valenciana és la segona autonomía on més hores extres s'acumulen, amb més de 5,2 milions al mes. Alerten que, d'aquesta xifra, vora un 30% no es paguen. 

I a Espanya? 

A l'Estat, més de 735.000 treballadors fan un total de 5,7 milions d’hores extraordinàries a la setmana, de les quals més de 2,6 milions (realitzades per més de 346.000 empleats) no són cobrades ni cotitzades.

També et pot interessar

stats