Les claus per a demanar ja les ajudes per a la compra d'un cotxe

El govern obri la plataforma del pla Renove per a sol·licitar les subvencions de 400 a 4.500 euros per a la compra de vehicles.

Un venedor en un concessionari
Un venedor en un concessionari / Shutterstock

Si s'han comprat un cotxe fa poc, o tenen pensat fer-ho, han de saber que des d'aquest dimarts ja es poden sol·licitar les ajudes del pla Renove. El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha activat a les 10:00 hores la plataforma telemàtica que permet presentar les sol·licituds i realitzar la reserva per a rebre les ajudes per a la compra de vehicles més eficients. Es tracta de subvencions que van dels 400 als 4.500 euros en vehicles de combustió, electrificats i 100% elèctrics, a canvi de desballestar-ne el vell.

Els 250 milions d'euros del pla Renove es destinaran a ajudes a l'adquisició dels models més eficients, però sota un principi de neutralitat tecnològica, de manera que també se subvenciona la compra de models de combustió (dièsel i gasolina). Al aquest pla poden acollir-se totes aquelles persones que hagen comprat un vehicle des del 15 de juny d'enguany, i sempre que en complisquen els requisits. Segons els càlculs de la Federació d'Associacions de Concessionaris de l'Automoció (Faconauto), uns 135.000 vehicles ja adquirits podran veure's beneficiats per les subvencions.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és impulsar la demanda de vehicles, paralitzada per les mesures de confinament posades en marxa per a frenar la propagació del coronavirus, i alhora busca activar la producció de les plantes espanyoles.

LES CLAUS DEL PLA RENOVE

1. Les condicions del pla d'ajuda: quins vehicles s’hi poden acollir?

- Vehicles nous de combustió, electrificats i 100% elèctrics que s’hagen comprat a partir del 15 de juny de 2020, i que llancen unes emissions mitjanes de diòxid de carboni inferiors als 120 grams per quilòmetre (155 g/km per als vehicles comercials lleugers).

- Poden optar a les ajudes els automòbils amb les etiquetes ‘0 emissions’, ‘Eco’ i ‘C’ de la DGT, amb les qualificacions energètiques A i B.

- Vehicles usats de quilòmetre zero. Entre les novetats d'aquesta edició destaca el fet que es permet l'adquisició de vehicles usats matriculats a partir de l'1 de gener d'enguany que complisquen les condicions, amb la finalitat de facilitar que els concessionaris donen eixida als vehicles automatriculats que tenen en estoc.

- El preu dels cotxes no pot superar els 35.000 euros, a excepció d'aquells 100% elèctrics o adaptats per a persones de mobilitat reduïda (màxim 45.000 euros).

- És obligat per als sol·licitants desballestar un turisme d'almenys deu anys d'antiguitat (set si és un vehicle comercial), amb la ITV en vigor, el titular del qual siga el beneficiari de l'ajuda o un familiar de primer grau.

- El beneficiari haurà de mantindre la titularitat del vehicle i la seua matriculació a Espanya almenys durant dos anys des del moment de la concessió de la subvenció. Només a partir d'aquell moment el podrà vendre.

2. Quantitat de les ajudes

- En el cas dels particulars i dels autònoms, els vehicles amb etiqueta ambiental '0 emissions’ rebran 4.000 euros. Els vehicles 'Eco' amb l'etiqueta energètica A, rebran 1.000 euros, i amb l'etiqueta B, 600 euros. Els automòbils amb el distintiu ‘C’ (combustió) obtindran 800 euros amb la qualificació A, o 400 euros amb la B.

- En el cas de les pimes, les ajudes són de 3.200 euros per als '0 emissions', entre 500 i 800 euros per als 'Eco', i entre 350 i 650 euros per als 'C'.

- Les grans empreses rebran 2.800 euros per als '0 emissions', entre 450 i 700 per als 'Eco', i entre 300 i 550 euros per als 'C'. Hi ha un límit de 30 unitats per empresa.

- Ajuda addicional de 500 euros en els següents casos: persones que resideixen en una llar amb uns ingressos inferiors a 1.500 euros mensuals; persones amb problemes de mobilitat; i quan el vehicle que s'ha de desballestar té més de 20 anys. Aquestes ajudes no són acumulables.

3. Què aporta el concessionari?

- El programa contempla la implicació del sector mitjançant un descompte obligatori i equivalent de la mateixa quantitat que la de l’ajuda estatal.

- En els models amb etiqueta '0 emissions' l'ajuda serà de 1.000 euros addicionals.

4. Com es poden demanar?

- A través del web del Ministeri d'Indústria i amb la documentació del concessionari.

- El comprador del vehicle haurà d'emplenar el formulari de sol·licitud i aportar un document acreditatiu de comanda de vehicle nou (no és necessari si és seminou o de rènting) i un altre que demostre la paga i senyal entregada al concessionari. Si l'automòbil es finança íntegrament, cal adjuntar també el corresponent justificant.

- També haurà d'indicar si pertany a una llar amb uns ingressos mensuals inferiors a 1.500 euros (en aquest cas la subvenció és major), i si ha sol·licitat altres ajudes que en total no superen el cost del vehicle.

- Després de realitzar la reserva de pressupost, hi haurà 120 dies naturals (180 si ha sol·licitat ajudes per a un vehicle de les categories M2, N2, M3 o N3) per a aportar documentació addicional digitalitzada sobre el sol·licitant, el vehicle adquirit i el cotxe desballestat.

- Les persones físiques amb mobilitat reduïda que vulguen rebre la subvenció addicional per la seua discapacitat, han de presentar el certificat corresponent.

- Una vegada s'haja entregat tota la documentació, l'òrgan gestor validarà la concessió de les ajudes.

5. Fins quan es poden sol·licitar?

- Les sol·licituds es podran presentar des de hui i fins al 31 de desembre de 2020, o fins que s'esgote el pressupost.

- Seran ateses per orde de presentació i només es podran fer en línia mitjançant certificat electrònic de persona física.

- La validació dels expedients es començarà a fer al novembre, i a partir de desembre es preveu que el govern comence a pagar les ajudes.

6. Impostos de les subvencions

- Aquestes subvencions no estan lliures d'impostos i tributen en la declaració de la renda. Cal incloure l'import de l'ajuda pública de l'Estat en l'apartat ‘Guanys patrimonials de la declaració’.

El pla Renove és una de les mesures estrela recollides en el pla d'impuls a tota la cadena de valor del sector de l’automoció, que contempla mobilitzar 3.750 milions d'euros per a impulsar el sector. Aquest pla també inclou el pla Moves II, dotat de 100 milions d'euros en ajudes per a la compra de cotxes elèctrics.

També et pot interessar

stats