La CE estudia sancionar Alemanya per la sentència del seu Tribunal Constitucional sobre el BCE

Von der Leyen considera que la sentència “planteja qüestions que toquen el nucli de la sobirania europea”.

La CE estudia sancionar Alemanya per la sentència del seu Tribunal Constitucional sobre el BCE
La CE estudia sancionar Alemanya per la sentència del seu Tribunal Constitucional sobre el BCE

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va defendre ahir la preeminència dels tribunals europeus sobre els nacionals en matèria de dret comunitari i amenaça de sancionar Alemanya per la sentència del seu Tribunal Constitucional sobre el programa de compra de bons del Banc Central Europeu (BCE).

El Tribunal Constitucional d'Alemanya va dictar una sentència aquest dimarts que qüestiona el programa de compra de bons sobirans en els mercats secundaris del Banc Central Europeu, ja que sobrepassa les seues competències amb el bilionari programa de compres de deute posat en marxa el 2015. Von der Leyen considera que aquesta sentència “planteja qüestions que toquen el nucli de la sobirania europea”.

La decisió no considera il·legal el programa, però sol·licita al BCE que aclarisca la proporcionalitat de les seues mesures de política monetària i ordena al Bundesbank alemany que deixe de comprar deute en tres mesos si el Banc Central Europeu no justifica que les compres són proporcionades.

La sentència de l'alt tribunal de la primera potència econòmica de la Unió Europea ha caigut com una bomba jurídica a Brussel·les, centrada actualment en la preparació amb els estats membres per a fer front a la crisi sanitària i econòmica generada per la Covid-19.

El Tribunal de Justícia de la UE ha recordat aquest divendres que és l'única cort que pot determinar que un acte d'una altra institució europea, com el Banc Central Europeu, és contrari a la normativa comunitària, una competència que escapa dels tribunals nacionals.

També et pot interessar

stats