CCOO i UGT insisteixen què es derogue la reforma laboral abans d’eleccions

Els líders sindicals diuen que el balanç del govern de Sánchez té “núvols i ombres”, però, sobretot, “falta de diàleg social”.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d’UGT, Pepe Álvarez, aquest dijous
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d’UGT, Pepe Álvarez, aquest dijous / Luca Piergiovanni (Efe)

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d’UGT, Pepe Álvarez, han insistit que encara queden consells de ministres suficients per a concretar la derogació de la reforma laboral. Els líders sindicals han assegurat que estan disposats a treballar perquè es puga produir un consens polític i es tire avant un reial decret en la Diputació Permanent del Congrés.

Volen que es modifiquen els aspectes més lesius de la reforma laboral, que inclou la prevalença del conveni sectorial enfront del d’empresa, la recuperació de la ultraactivitat dels convenis o la modificació de l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors. Així ho han assenyalat tots dos representants sindicals aquest dijous en una roda de premsa per a fer valoració de la legislatura del govern espanyol de Pedro Sánchez.

Per a Álvarez, aquests nou mesos de Sánchez tenen “núvols i ombres”, però, sobretot, “falta de diàleg social”, perquè quasi totes les mesures que s’han posat en marxa s’han fet sense tindre en compte la base del diàleg social.

Sordo, per la seua part, ha afirmat estar “profundament decebut” perquè ni la reforma laboral ni la de pensions s’han vist modificades en una sola coma o punt. “Eren les dues grans reformes estructurals que calia modificar”, ha apuntat.

No obstant això, Sordo ha assegurat que les organitzacions sindicals eren conscients que no podien demanar al govern que guanyara una votació amb 84 diputats, encara que sí que exigien corresponsabilitat amb el que s’havia abordat en el diàleg social.

Contrariats amb el registre de jornada laboral

Sobre el registre de jornada laboral, tant Sordo com Álvarez s’han mostrat contrariats amb la regulació del registre de jornada, perquè creuen que tal com s’ha plantejat “servirà per a poc”. Així mateix, han avançat que estan treballant per a presentar en els pròxims dies una proposta de totes dues organitzacions sindicals de cara a les pròximes eleccions generals.

Sobre la proposta de la CEOE de retardar l’edat de jubilació, el secretari general de CCOO ha afirmat que el que cal fer és derogar la reforma de 2013 i atacar l’estructura d’ingressos del sistema de Seguretat Social.

També et pot interessar

stats