CCOO PV alerta que els joves destinen fins a un 70% del salari a pagar la vivenda

El sindicat reclama a la Generalitat una major oferta d'habitatge públic, programes de lloguer assequible i incrementar en cinquanta milions d'euros els pressupostos de polítiques d'habitatge

Una promoció de vivenda pública en una imatge d'arxiu
Una promoció de vivenda pública en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Un total de 244.917 persones en la Comunitat Valenciana paguen lloguers per damunt del 30% del seu salari, percentantge que en el cas dels joves arriba al voltant del 70% del sou, segons ha explicat aquest dimarts CCOO PV.

El sindicat ha presentat un informe sobre la situació de l'habitatge a la Comunitat Valenciana que arreplega els problemes d'accés, l'escassa oferta de lloguer assequible o la falta d'habitatge social, que afecten especialment els joves.

CCOO reclama a la Generalitat una major oferta d'habitatge públic, programes de lloguer assequible i que destine un 1% dels seus pressupostos a polítiques d'habitatge, amb un increment de cinquanta milions d'euros, segons han explicat en la roda de premsa de presentació de l'anàlisi la secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, Ana Belén Montero, i el secretari de Joventut i Noves Realitats del Treball de CCOO, Carlos Gutiérrez.

L'informe assenyala que el 2020 la Comunitat comptava amb 13.960 habitatges protegits, cosa que suposa una cobertura del 0,7% de les llars, per davall de la mitjana estatal, que se situa en l'1,6%. CCOO PV reconeix una major aposta per aquest tema, però demana més esforç.

Ha explicat, en aquest sentit, que des de 2015 la Comunitat Valenciana ha passat de tenir un pressupost de 37 milions d'euros a habitatge a 207 milions en 2021, i l'aprovació de diferents mesures en polítiques d'habitatge "ens situen a l'avantguarda de tot Espanya per a garantir un habitatge digne".

I sobre la vivenda lliure, el sindicat ha explicat que ha augmentat el seu preu de forma generalitzada en els últims anys, situant-se el metre quadrat en 1.217 euros enfront dels 1.089 euros en el cas de l'habitatge protegit.

Pujades superiors al 30% a Gandia, Dénia i Benicàssim

L'excepció a l'increment de preus de compravenda la marca l'any 2020, a causa de la pandèmia, mentre el lloguer ha augmentat un 20% en la majoria de barris de les grans ciutats com València, i ha superat el 30% i el 40% en municipis com Gandia, Dénia o Benicàssim.

Segons Montero, aquesta pujada de preus es deu a l'"escassa oferta de lloguer, la falta d'habitatge social i a pràctiques especulatives" dels grans propietaris, i ha indicat que, del total de llars en la Comunitat, el 78,5% estan en règim de propietat, el 15,3% en règim de lloguer i el 6,2% en règim de cessió.

També et pot interessar

stats