La cara i la creu de la devaluació de l’euro per a les empreses valencianes

La debilitat de la moneda europea afecta les companyies que compren matèries primeres, però impulsarà l’arribada de turisme nord-americà

La debilitat de l’euro afecta negativament les empreses valencianes que importen en dòlars / À Punt NTC

Un euro es canvia ara per ara per poc més d'un dòlar. La debilitat de la moneda única europea impulsa la inflació a l'alça i pressionarà encara més les butxaques dels consumidors. 

En les relacions comercials, els efectes depenen del sector que es mire. La situació afecta negativament les empreses valencianes que compren matèries primeres i energia en dòlars. En l’altra cara de la moneda estan les que exporten als Estats Units. A més, també afavoreix al turisme perquè impulsarà l'arribada de visitants nord-americans.

El director internacional de la Cambra de Comerç de València, Vicent Mompó, ha explicat a À Punt que els Estats Units és un mercat constantment a l’alça. “Per a les empreses valencianes que tinguen una seu allí serà una molt bona notícia”, ha valorat. 

La debilitat de l'euro també repercutirà negativament en les butxaques dels consumidors que ho pagaran tot més car. “El consumidor final es veurà perjudicat. Pujaran els preus del petroli i l’energia, que paguem en dòlars”, assegura Alfredo Hernández, vicedegà del Col·legi d’Economistes de València. 

L'euro s'ha depreciat un 12% enguany i, després de vint anys, ha arribat a la paritat amb el dòlar. La moneda única es debilita pel temor a la recessió i impulsa la inflació a l'alça. La previsió és que continue debilitant-se fins que el Banc Central Europeu puge els tipus d'interés. 

També et pot interessar

stats