La capacitat d'estalvi dels espanyols cau un 45% per la pandèmia

Un 52,9% dels enquestats per l'Associació d'Usuaris Financers ha hagut de demanar ajuda financera

Finestreta d'una entitat bancària
Finestreta d'una entitat bancària / Arxiu

La capacitat d'estalviar dels espanyols s'ha reduït quasi a la meitat, un 45%, en l'últim any, a causa de l'increment de les despeses derivat de la inflació, especialment en els últims sis mesos, segons un informe publicat aquest dijous per l'Associació d'Usuaris Financers, Asufin.

El 40,7% dels consumidors financers percep, tanmateix, que la situació econòmica ha millorat, enfront del 8,4% que ho pensava l'any passat, encara que l'alça de preus fa que només el 6% de la població declare que pot estalviar més que el 2020.

Així, un 52,9% dels enquestats ha hagut de demanar ajuda financera, principalment a famílies i amics (25,1%) o ha recorregut a targetes de crèdit (13,2%) i préstecs (8,4%), afig l'informe, elaborat amb més de 2.300 enquestes realitzades el mes d'octubre passat entre tots els trams d'edat.

Així mateix, augmenta del 2,1% al 5,1% dels enquestats que han vist incrementada la seua renda i disminueixen del 49,1% al 31,6% els que refereixen una retallada en els seus ingressos.

Com a conseqüència, el percentatge de ciutadans que declara que estalvia més passa del 18,1% al 6%, la qual cosa, per a Asufin, demostra que bona part de l'estalvi durant el confinament per la covid-19 hauria sigut "forçós" i una major normalitat impulsa a gastar-lo, a més de l'increment de preus.

Un 41% utilitza tota la seua renda per a viure

Així mateix, els que utilitzen tota la seua renda disponible per a viure registren un important increment, del 23,4% en 2020 al 41% en aquests moments, ja que es traslladen al consum els diners estalviats en els mesos anteriors.

No obstant això, opera com a condicionant per als pròxims mesos per l'efecte inflació, ja que obligarà a un major esforç financer. Per exemple, el 28,9% dels enquestats està convençut que el seu nivell de vida empitjorarà i un 48% considera que la seua situació és "inestable".

També et pot interessar

stats