El canvi climàtic accelera la verema d’Alacant

Les temperatures, pròximes als 40 graus, podria tindre efectes negatius sobre la varietat Monastrell

Un grup de treballadors en la verema d'Alacant / 'À Punt NTC'

Les successives onades de calor a Alacant han fet que la verema també s'avance dues setmanes. Amb temperatures pròximes als 40 graus, el raïm per a fer vi ja està madur, una conseqüència del calfament global, segons la Denominació d'Origen Vins d'Alacant, que els fa observar amb temor l’evolució del camp. Aquests canvis podrien tindre efectes negatius sobre la seua varietat estrela: la Monastrell.

Eladio Martín Aniorte, el seu gerent, ha recordat que “aquesta varietat és de manera natural tardana respecte a la resta de varietats espanyoles” i ha assenyalat que “cada vegada s’avança més la maduració”. A diferència de la sequera, que sol afectar la quantitat, les onades de calor acceleren la maduració del raïm, però no la qualitat. La DO confia a veremar 30 milions de quilos de raïm. 

Els efectes del canvi climàtic afecten també els seus treballadors. Elmer Rosales, un dels responsables de la collita, ha assegurat que “l’any passat per aquestes dades encara no havíem començat a arreplegar raïm”. Rosales treballa a la finca del celler Eduardo Mendoza, on ja fa una setmana que recullen raïm del tipus chardonnay, una de les varietats blanques que han madurat abans a causa de la calor.

Aquiles Carrion, un altre dels treballadors, ha explicat que “la calor és insuportable” i afecta també les persones que treballen al camp. Per part seua, Alba Rodríguez, encarregada de la collita, ha aclarit que comencen a arreplegar “a les set del matí”.

També et pot interessar

stats