El camp valencià perd 13 milions per les tempestes de primavera

El dos episodis de granís i la gran quantitat d'aigua caiguda aquesta primavera han afectat moltes comarques valencianes.

Els cítrics són alguns dels cultius afectats pel granís
Els cítrics són alguns dels cultius afectats pel granís

L'Associació Valenciana d'Agricultors, AVA-Asaja, xifra en 13 milions d'euros les pèrdues en els camps valencians causades pel granís i les "copioses" pluges d'aquesta primavera, que ha estat "marcada per la inestabilitat atmosfèrica".

Aquesta organització agrària assenyala que els dos episodis de pedra que es van registrar a finals de maig i que van causar pèrdues valorades en uns 10 milions d'euros, s'ha de sumar la intensa granissada de la vesprada del 6 de juny en determinades zones de les comarques del Camp de Túria, del Camp de Morvedre i de l'Horta Sud.

Els càlculs d'AVA-ASAJA determinen que els danys ocasionats per aquest últim sinistre, que va afectar unes 3.000 hectàrees de cultius valencians, poden arribar als tres milions d'euros.

Concretament, la comarca més perjudicada per l'última granissada ha sigut el Camp de Túria, amb unes pèrdues d'1,3 milions d'euros i un total d'1.300 hectàrees afectades, especialment en els municipis valencians de la Pobla de Vallbona, Llíria, Benaguasil i Benissanó.

Cítrics i hortalisses com ara els melons d'Alger, les cebes, les carabasses o les creïlles són els cultius que més danyats hi han resultat, amb uns nivells d'afectació molt variables, però que en algunes explotacions arriben al 50% de la collita.

També, el temporal de la vesprada del 6 de juny va tindre una incidència negativa en les comarques de l'Horta Sud i el Camp de Morvedre, on les pèrdues s'eleven a uns 800.000 i 900.000 euros respectivament.

Els cítrics i els caquis de localitats valencianes com ara Picassent, Torrent, Massanassa, Catarroja, Alcàsser i Benifairó de les Valls són els que més han notat els efectes la inestabilitat atmosfèrica, amb uns graus d'afectació que oscil·len entre el 20 i el 60 per cent de les collites. I, quant a les vinyes de la comarca d'Utiel-Requena, estan començant a pansir-se els ceps a conseqüència de l'enorme quantitat d'aigua que ha caigut i a les oscil·lacions brusques de temperatura.

AVA-Asaja ha comunicat que també hi ha preocupació en el sector arrosser per la gran quantitat d'aigua acumulada durant les últimes setmanes, una circumstància que podria haver provocat l'arrossegament i desplaçament d'algunes plantes.

Per contra, han destacat que aquestes últimes pluges estan tenint uns efectes "summament beneficiosos per a l'agricultura valenciana en conjunt" i de manera molt especial en els cítrics i els cultius d'interior com ara els ametlers, les vinyes i les oliveres.

També et pot interessar

stats