El camp valencià espera que la collita de l’ametla duplique la de l’any passat

Les inclemències meteorològiques provocaren una caiguda de producció rècord durant les últimes tres campanyes

Ametlers Alacant
Ametlers a Alacant / À Punt NTC

La producció d’ametla en gra per a la campanya de 2023 s’estima en 8.705 tones, un 21% per damunt de la mitjana dels últims tres anys i el doble que l'any passat, segons ha anunciat aquest dimecres en un comunicat la Unió Llauardora i Ramadera. Les inclemències meteorològiques provocaren una caiguda rècord de la collita els últims tres exercicis.

La Unió ha detallat les expectatives per províncies per a la campanya de 2023. En concret, a València i Castelló s’espera un increment, amb un augment del 63% i del 19% de la collita respectivament sobre els tres últims anys. És a Alacant on la producció disminuirà un 21% respecte a les tres campanyes anteriors, amb 2.526 tones d’ametla que s’esperen reunir. Aquestes previsions podrien variar en els pròxims dos o tres mesos, ja que la sequera, plagues o malalties i altres adversitats meteorològiques poden influir en la disminució de la producció, adverteixen al comunicat. Pel que fa a la superfície productiva, de 59.976 hectàrees, es manté molt similar respecte a l’any anterior i el secà continua ocupant el 85% del total de la superfície. La producció ecològica d’ametlers representa ja el 18% del total, amb quasi 11.000 hectàrees.

Els productors d'ametles de la Comunitat Valenciana continuen exigint a la Conselleria d'Agricultura un pla de reconversió d'ametlers que permeta corregir els greus defectes que existeixen actualment: rejovenir l'arbratge, reconvertir en regadiu o adaptar-se a les noves varietats més comercials i productives. Al mateix temps sol·liciten, que, igual que s'ha fet amb altres sectors, s'habilite una ajuda per les grans pèrdues econòmiques dels últims anys.

També et pot interessar

stats