El camp rep amb escepticisme l'acord per a reformar la política agrària europea

Les organitzacions agràries destaquen que el pacte és sols un primer pas i que queden molts detalls per definir.

Un grup de llauradors treballa en les tasques de poda de l'olivera

L'agricultura, un dels motors de l'economia valenciana, ha rebut amb escepticisme l'acord per a la política agrària comuna. Aquesta matinada, després de 42 hores de negociació, els països de la Unió Europea han arribat a un acord, que regularà el camp entre els anys 2023 i 2027. Les principals organitzacions agràries consideren que aquest pacte és només un primer pas, però encara queden molts detalls que cal definir.

La PAC tindrà un pressupost de 390.000 milions d'euros, dels quals més de 47.000 aniran destinats als llauradors i ramaders espanyols. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha destacat que la proposta és equilibrada i arreplega les diferents sensibilitats. L'acord inclou ajudes a les pràctiques agràries sostenibles.

Però les entitats agràries, tot i que reconeixen aspectes positius, són més escèptiques. Ara han de començar les negociacions amb el Parlament Europeu per a concretar-hi molts detalls. El responsable de serveis tècnics d'AVA-Asaja, José Francisco Sales, considera que la PAC no dona resposta a les produccions valencianes i volen un acord més orientat al mercat.

Per la seua banda, Joanma Mesado, secretari tècnic de la Unió de Llauradors, confia en el treball del parlament i que allí s'introduïsquen millores de cara al sector agrari valencià. Pel que fa a les cooperatives, es mostren satisfetes per les ajudes a les fruites i hortalisses. Enrique Bellés, director general de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, valora com a fonamentals els programes per aquest sector.

També falta elaborar els tres reglaments que compondran la PAC, que s'hauran de publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea, ja el 2021.

També et pot interessar

stats