El camp preveu una collita citrícola millor que la de 2019 però lluny de nivells anteriors

El sector agrari considera "esperançador" el començament d'aquesta campanya per la menor presència de cítrics importats als supermercats i millors preus.

El camp preveu una collita citrícola millor que la de 2019 però lluny de nivells anteriors
El camp preveu una collita citrícola millor que la de 2019 però lluny de nivells anteriors

La campanya citrícola ja està en marxa, de moment amb les varietats primerenques, bàsicament mandarines. I en cosa dues setmanes començaran a collir-se les taronges. La previsió que cada any ofereix la Conselleria d'Agricultura apunta que es produiran 3.482.883 tones de cítrics, 415.366 tones més que en la campanya precedent. La xifra suposa un repunt del 13,5% sobre la campanya 2019-2020, però no recupera els nivells de collita dels anys previs.

La Comunitat Valenciana és la principal productora citrícola d'Espanya, amb un 53,7% del total de la superfície conreada a l'Estat. El pes exportador és elevat, representa el 70% del total de fruites i hortalisses venudes a l'exterior. De fet, aquest dimarts, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat el sector agroalimentari de "fonamental per a l'economia valenciana en tot el que significa el ventall d'exportacions", i ha destacat que l'exportació de cítrics valencians suposa en termes econòmics un total de 2.154 milions. Puig, que ha participat en un acte a Llíria, ha recordat que la citricultura representa el 41,4% de la producció agrícola valenciana i ocupa 159.248 hectàrees.

El secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, qualifica la campanya "d'esperançadora". "Detectem una menor presència en els lineals dels nostres supermercats de cítrics importats de tercers països i també una major demanda a conseqüència de l’augment del consum. S’han associat els cítrics com un producte que reforça el sistema immunològic davant la Covid-19", explica el dirigent agrari. Peris també valora l'aforament previst: "El volum de producció està molt equilibrat, en la mitjana de les últimes deu campanyes, per tant hi ha prou fruita per a abastir els mercats. A més la previsió d’aforament indicava que l’augment en relació amb la passada es donava sobretot en aquesta primera part de la campanya i per ara els cítrics estan eixint sense problemes al mercat. I els preus són de moment també més alts que en la campanya passada", assegura el responsable agrari.

Per la seua banda, el vicepresident d'AVA-Asaja, Celestino Recatalá, ha valorat que les mandarines valencianes "ja estan en els lineals de les fruiteries i els supermercats, mentre que les taronges arribaran d'ací a uns pocs dies". AVA ha fet una crida al consum dels cítrics valencians, "la millor garantia de qualitat i salut enfront d'importacions foranes, perquè el nostre mètode de producció resulta més respectuós amb el medi ambient i perquè contribueixen a la recuperació econòmica. A més, amb la crisi sanitària que travessem i de cara al fred, cal insistir que els nostres cítrics són recomanables per a fer front a virus i refredats”.

També et pot interessar

stats