Com es calcula l'impost de les hipoteques?

Depén de l'import de la hipoteca i de les comunitats autònomes

Com es calcula l\'impost de les hipoteques?
Com es calcula l'impost de les hipoteques?

Cada vegada que es firma una hipoteca s'ha de pagar l'impost d'actes jurídics documentats (AJD). Aquest impost el cobra l'administració pública i el recapten les comunitats autònomes. Però, com es calcula?

El conegut com a impost de les hipoteques depén de l'import de la hipoteca i de les comunitats autònomes on les taxes impositives poden oscil·lar entre el 0,5% i l'1,5% de la compravenda. La Comunitat Valenciana en cobra el màxim, l'1,5%.

A Espanya tenim l'impost més alt de tot Europa. Amb 2.500 euros de mitjana, l’estat espanyol paga més que Portugal, Itàlia i França, països que també tenen aquesta taxa i on paga el client. Per contra, en altres llocs com Alemanya, el Regne Unit i Holanda, no existeix aquest impost.

Dimarts passat la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem va acordar que siguen els clients els qui assumisquen finalment el pagament de l'impost sobre actes jurídics documentats vinculat a la signatura d'una hipoteca. Així, va fer marxa arrere en l'última doctrina, dictada el passat 18 d'octubre, que imposava a la banca pagar aquest impost.

Davant d’aquest anunci, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que modificarà la llei que regula l'impost de les hipoteques, perquè siguen els bancs i no els clients els que el paguen des d'ara.

També et pot interessar

stats