CaixaBank guanyà 1.705 milions el 2019, un 14,1% menys pels costos de l’ERO

El president de l'entitat, Jordi Gual, descarta fusions i assegura que la seu social es mantindrà a València.

El president de CaixaBank, Jordi Gual (dreta), i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, presenten els resultats de l'entitat

CaixaBank ha obtingut un benefici atribuït de 1.705 milions d’euros en l’exercici 2019. La xifra és un 14,1% inferior a la de l’any anterior, a causa de l’impacte de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) pactat amb els sindicats en el segon trimestre, que ha afectat 2.023 persones de la plantilla i ha suposat un cost de 978 milions d’euros per a l’entitat. 

Sense tindre en compte l’impacte d’aquest acord laboral, que en termes nets va ser de 685 milions, el banc presidit per Jordi Gual hauria guanyat 2.390 milions, un 20,4% més, i la rendibilitat sobre el capital tangible (Rote) arribaria al 10,8%, segons ha comunicat aquest divendres la mateixa entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Per negocis, el bancari i d’assegurances ha realitzat una contribució al resultat del grup de 1.060 milions d’euros, mentre que les participacions han aportat 313 milions i el negoci del banc portugués BPI, 332 milions.

Gual descarta fusions

Durant l'acte de presentació de resultats a València, el president de CaixaBank, Jordi Gual, ha descartat que l'entitat participe en fusions i ha apostat pel creixement orgànic, tal com defineix el Pla Estratègic 2019-2021. A més, ha assegurat que la seu social de l'entitat es mantindrà a València i ha demanat al nou govern del PSOE i Unides Podem que promoga "polítiques favorables a la confiança i la creació d'ocupació" i que "no descuide" la necessitat de continuar reduint el dèficit públic i el deute. Ha destacat que en un context de tipus baixos, al banc "no li queda cap altra solució" que gestionar la situació tot adaptant l'operativa i l'estructura.

Creix el volum de negoci i es redueix la morositat

Pel que fa a l'evolució del negoci bancari, destaca l'evolució dels ingressos bàsics, que se situen en 8.316 milions, un 1,2% més. En l'àmbit comercial, el volum de negoci (crèdits més recursos) ha crescut un 4,7%, fins a 611.692 milions, i els recursos de clients han sigut de 384.286 milions, un 6,9% més.

L'entitat ha aconseguit rebaixar la ràtio de morositat fins al nivell més baix, un 3,6%, gràcies a les vendes de cartera, i els saldos dubtosos, que s'han reduït en 2.401 milions d'euros.

La transformació de CaixaBank, amb 13,7 milions de clients a Espanya i 6,5 milions digitals, avança més ràpidament del que estava previst amb l'obertura de noves oficines store, de les quals preveu tindre'n més de 600 al juny del 2020.

També et pot interessar

stats