Caiguda històrica del PIB de l'11% en 2020 tot i el creixement del 0,4% de l'últim trimestre

És, a més, la primera contracció anual del PIB des de l'any 2013, quan va baixar un 1,4%.

Centre comercial amb tendes tancades a Barcelona
Centre comercial amb tendes tancades a Barcelona / Efe

La crisi del coronavirus va portar l'economia espanyola a registrar en 2020 un descens històric del PIB de l'11%, malgrat que en el quart trimestre de l'any va aconseguir mantindre xifres positives, amb creixement trimestral del 0,4%.

Fins ara, el major descens anual del PIB s'havia registrat en 2009, en plena crisi financera, amb una reculada del 3,8%, però amb la crisi de la Covid-19 s'han batut tots els rècords i 2020 ha sigut el pitjor any per al PIB des de l'inici de la sèrie, en 1970. És, a més, la primera contracció anual del PIB des de l'any 2013, quan va baixar un 1,4%. L'any passat, l'economia espanyola va créixer un 2%.

Segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la demanda nacional va restar 9 punts al PIB en 2020, mentre que l'aportació negativa de la demanda externa va ser d’1,9 punts.

A preus corrents, el PIB de 2020 es va situar en 1.119.976 milions d'euros, un 10% menys que en 2019.

En tot cas, l'INE explica que per diverses raons relacionades amb el calendari de disponibilitat d'algunes de les fonts utilitzades en l'últim trimestre de l'any, el volum d'informació avançada en l'avanç de dades d'aquest divendres ha sigut menor que en ocasions anteriors.

Aquest fet, precisa, unit a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi de la Covid, "fa preveure que les futures revisions dels resultats hui publicats puguen ser d'una magnitud major que l'habitual". En taxa interanual, el PIB del quart trimestre es va contraure un 9,1%, enfront del descens del 9% del trimestre anterior.

També et pot interessar