Brussel·les veu la reforma laboral com una prioritat del pla de recuperació espanyol

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, demana una reforma “integral i ambiciosa”.

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis
El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis / Reuters
31 de març 2021 - 12:00

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha alertat aquest dimecres que una reforma laboral “integral i ambiciosa” ha de ser la prioritat del pla espanyol de recuperació per a utilitzar els fons europeus, amb vista a “abordar amb seriositat la dualitat del seu mercat laboral i els altíssims nivells de desocupació juvenil”.

Dombrovskis ha assenyalat que el govern espanyol “va molt avançat” amb la preparació del seu pla de recuperació i resiliència, el paquet de reformes que ha de presentar a Brussel·les per a accedir als fons europeus de reconstrucció postpandèmia, però ha apuntat a la reforma laboral com la transformació preferent que espera trobar en el document que li remeta Espanya, segons una declaració facilitada a Efe pel gabinet del vicepresident, publicada abans pel diari El País.

“L'economia espanyola emmalalteix de febleses estructurals de llarga durada, que la pandèmia ha fet encara més visibles”, ha diagnosticat el polític letó, que ha recordat que Espanya serà el segon major receptor dels fons de reconstrucció comunitaris després d'Itàlia i que és "molt important que faça bé el seu pla”.

“La prioritat és una reforma integral i ambiciosa del mercat laboral, ja que el país ha d'abordar amb serietat la dualitat del seu mercat laboral i els altíssims nivells de desocupació juvenil”, ha assegurat Dombrovskis, que a Brussel·les també està a càrrec de la cartera de Comerç.

En una reunió de la taula de diàleg social per a la modernització del mercat laboral celebrada aquest dimarts, el Ministeri de Treball espanyol va traslladar a patronal i sindicats la seua intenció de reprendre la negociació sobre la reforma laboral de 2012 en el punt on es va quedar abans que s'iniciara la pandèmia de la Covid-19, amb una primera proposta que inclou restaurar la prioritat del conveni sectorial respecte a salaris i jornada.

El vicepresident comunitari s'ha referit igualment a la necessitat de renovar les polítiques actives d'ocupació, “ja que la seua aplicació no ha funcionat bé fins ara i seran crucials per a ajudar els treballadors i les empreses en el procés de transformació econòmica” que Brussel·les vol posar en el marxa amb el pla de recuperació.

La Comissió Europea espera rebre “en les pròximes setmanes” el pla de recuperació espanyol i ha assegurat que els seus intercanvis amb les autoritats espanyoles sobre l'elaboració d'aquest paquet de reformes “han sigut constructius".

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va dir el dijous passat que el govern espanyol ultima els detalls del pla d'inversions i reformes i que preveu enviar-lo a Brussel·les "bastant abans" de la data límit del 30 d'abril.

A Espanya li corresponen uns 140.000 milions d'euros del fons de recuperació, dels quals aproximadament la meitat arribaran en forma de transferències a fons perdut.

També et pot interessar

stats