Brussel·les rebaixa la previsió de creixement del PIB a Espanya en 2019 a l’1,9%

Aquest percentatge és quatre dècimes inferior al que estimava a l'estiu i dues dècimes inferior a la projecció del govern central.

VÍDEO | Brussel·les rebaixa la previsió de creixement del PIB a Espanya en 2019 a l’1,9%

La Comissió Europea ha retallat fins a l’1,9% la previsió de creixement del PIB d'Espanya per a 2019. Aquest percentatge és quatre dècimes inferior al que estimava a l'estiu i dues dècimes inferior a la projecció del govern de Pedro Sánchez.

Brussel·les ha explicat que la meitat d'aquesta revisió es deu a la revisió estadística de la comptabilitat nacional anual realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i l'altra meitat a una previsió més feble en el segon semestre d'enguany.

Així mateix, adverteix que l'economia espanyola s'enfronta a riscos "a la baixa" en un context "d’elevada incertesa" tant interna com externa. En el primer grup cita l'augment de l'estalvi per part de les llars, que deprimeix el consum privat, mentre que en el segon nomena les tensions comercials globals.

De fet, l'executiu comunitari creu que l'increment del PIB espanyol continuarà alentint-se durant els dos anys següents, amb un creixement de l’1,5% en 2020 i de l’1,4% en 2021.

El dèficit públic tancarà en el 2,3% en 2019 

Respecte al comportament del dèficit públic, les previsions europees preveuen que enguany tancarà en el 2,3%, tres dècimes més que el que calcula el govern central en el pla pressupostari enviat a Brussel·les a mitjan octubre.

En relació amb l'ocupació, l'executiu comunitari apunta que continuarà creixent encara que a un ritme més feble, especialment en 2020 i 2021. D'aquesta manera, la taxa de desocupació caurà enguany al 13,9%, i retrocedirà després al 13,3% i al 12,8% els dos anys següents.

D’altra banda, el deute públic continuarà amb la seua senda descendent per a tancar 2019 en un 96,7% del PIB, en un 96,6% en 2020 i en el 96% en 2021.

Major creixement entre les potències de l’euro

Amb tot, Espanya continuarà registrant el major creixement econòmic entre les grans potències de l'eurozona. L'expansió de l’1,9% que Brussel·les projecta per a Espanya contrasta amb el 0,1% previst per a Itàlia, el 0,4% d'Alemanya i l’1,3% de França.

En concret, l'economia de la zona euro, s'expandirà un 1,1% en 2019 -una dècima menys que el que calculava l'executiu comunitari a l'estiu- i la Unió Europea en el seu conjunt creixerà enguany un 1,4% (dues dècimes menys).

També et pot interessar

stats