Brussel·les presenta la seua proposta per a reduir la dependència energètica de Rússia

També es parlarà sobre com reduir l’impacte del preu del gas en el preu de l’electricitat

Imatge posterior a la votació
Imatge posterior a la votació / Comissió europea

La Comissió Europea presenta aquest dimarts la seua última proposta per a fer front a la pujada desmesurada dels preus de l’energia amb l’objectiu de reduir la dependència energètica de Rússia, especialment del gas, després que haja envaït Ucraïna. 

L’executiu comunitari es reuneix hui a Estrasburg per a prendre mesures que reduïsquen la dependència europea del gas rus al més ràpidament possible amb la diversificació del subministrament a través d’altres proveïdors, així com a través de vaixells transportadors de metà. 

La intenció de la Comissió és millorar la seguretat del subministrament de gas en el mercat comunitari i reduir l’impacte dels valors del gas en els mercats sobre el preu de l’energia, especialment per a consumidors particulars i empreses. 

Els comissaris hauran de decidir si els Vint-i-set realitzaran compres conjuntes de gas i si desenvolupen sistemes d’emmagatzematge estratègic de forma coordinada i compartida, considerant que en l’actualitat Rússia és el principal proveïdor de gas natural del mercat comunitari i representa el 40% del subministrament. 

Reforma del mercat majorista

També està damunt de la taula la proposta d’Espanya de reformar el mercat majorista de l’electricitat perquè els elevats preus del gas no repercutisquen en el preu de la llum ni en les factures. 

Els Vint-i-set val sol·licitar a la Comissió Europea que actualitzara la proposta que tenia previst adoptar la setmana passada sobre el sector energètic perquè incloguera mesures excepcionals que els estats membres puguen implementar i que reforcen la protecció dels consumidors de la volatilitat del mercat del gas. 

Brussel·les defensa que la Unió Europea està preparada per a garantir el subministrament de gas en cas que Rússia en talle l’aprovisionament, com a represàlia a les mesures punitives preses per la Unió Europea i el G7. A més, assegura que el mercat comunitari té reserves de gas suficients per a afrontar l’hivern en cas que el Kremlin tanque l’aixeta. 

"Els preus de l'energia estan afectant els consumidors i les empreses", ha apuntat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, aquest dilluns en una compareixença de premsa amb el primer ministre italià, Mario Draghi, en la qual ha mostrat la intenció de l'executiu comunitari de garantir que els preus de l'electricitat no es vegen directament impactats pels alts preus del gas. 

A més, Von der Leyen ha manifestat la seua intenció de protegir els consumidors més vulnerables i ha defensat una transformació del mix energètic dels estats membres en favor de les energies renovables. "Amb una inversió massiva en renovables, veurem com la seua participació augmenta, i això canviarà l'estructura del nostre mercat", ha assenyalat la presidenta de la Comissió Europea.

També et pot interessar

stats