Brussel·les multa Google amb 1.490 milions d’euros per pràctiques abusives de publicitat

El gegant tecnològic acumula ja tres sancions en menys de dos anys per incomplir normes comunitàries antimonopoli.

VÍDEO | Brussel·les multa Google amb 1.490 milions d’euros per pràctiques abusives de publicitat

La Comissió Europea (CE) ha multat Google amb 1.490 milions d’euros per abusar de la seua posició dominant en el mercat de la publicitat en línia a través del seu servei AdSense for Search.

Aquesta sanció és la tercera que imposa Brussel·les al gegant tecnològic en menys de dos anys per incomplir normes comunitàries antimonopoli. La CE entén que Google ha posat “clàusules restrictives” en contractes amb pàgines web de tercers que han impedit als rivals col·locar-hi els seus anuncis relacionats amb cerques.

Segons la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, Google s’ha protegit de la pressió dels rivals i ha provocat que els consumidors acaben pagant “preus més alts”.

Poc després de fer-se pública la multa, la companyia nord-americana ha afirmat que en els pròxims mesos desenvoluparà canvis per a donar “més visibilitat” a la competència.

Obstacles a la competència

La investigació de la CE va mostrar que, des de 2006, Google incloïa clàusules d’exclusivitat en els contractes, de manera que es prohibia a les web situar cap anunci de cerca de competidors en les seues pàgines de resultats de cerques. 

Després, el gegant digital va reemplaçar aquestes clàusules per altres anomenades “premium”, que requerien a les pàgines web reservar els espais més rendibles en els resultats de cerques per als anuncis de Google. 

I finalment, les clàusules exigien als portals web una aprovació per escrit de Google abans de fer cap canvi en la manera en què es mostrava qualsevol anunci d’un rival i, per tant, obstaculitzava que la competència poguera controlar que els anuncis foren atractius per a atraure clics. 

Brussel·les ha fixat la multa en el 1,29% de la facturació de Google el 2018, tenint en compte “la durada i gravetat de la infracció”.

També et pot interessar

stats