Brussel·les incrementarà des de desembre els controls fitosanitaris als ports

L’objectiu és evitar la competència deslleial en el sector dels cítrics i l’entrada de plagues.

VÍDEO | Brussel·les incrementarà des de desembre els controls fitosanitaris als ports

Els responsables de Sanitat Vegetal i de Gestió de Crisi en Aliments, Plantes i Animals de la Comissió Europea, Dorothée André i Bernard Van Goethem, han confirmat a l’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero i al secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, que a partir del pròxim 14 de desembre s’aprovarà una nova regulació comunitària que harmonitzarà i reforçarà els controls fitosanitaris en els ports europeus per a evitar la competència deslleial en el sector dels cítrics i combatre l’entrada de plagues.

Aquesta mesura s’ha aconseguit després de molts d’anys de negociacions amb Brussel·les i era una de les reivindicacions històriques del Consell i de tot el sector agrari

“La regulació és un gran pas avant per a evitar la competència deslleial i garantir més efectivitat en la lluita contra les plagues procedents de les importacions de tercers països”, han afirmat els representants valencians després de la reunió mantinguda aquest dijous a Brussel·les amb les autoritats europees. Peris i Piñero fan balanç positiu de la trobada, i asseguren que la Comissió Europea s’ha mostrat sensible respecte a les demandes del president de la Generalitat i del sector citrícola de “protegir l’agricultura mediterrània”.

La Unió de Llauradors va entregar un dur informe sobre els danys l'agricultura valenciana que, segons Carles Peris, ha sigut efectiu: "Si un és seriós i rigorós i aporta documentació, eixa màquina burocràtica que és la Comissió Europea aprova canvis d'una vegada per totes que beneficien el sector citrícola valencià", ha dit a À Punt NTC.

Durant la reunió s'analitzaren les últimes intercepcions de plagues en els cítrics procedents de Sud-Àfrica i l’Argentina. Les autoritats europees han expressat preocupació per la possibilitat que plagues com la falsa arna o la taca negra puguen afectar el camp valencià.

De fet, xifres elaborades per la mateixa Comissió Europea revelen que recentment s’han detectat cinc partides de cítrics sud-africans infectades, tres amb falsa arna i dues amb taca negra. No és la primera vegada que es constata la presència de plagues en cítrics importats des del país africà, ja que segons dades de l’Autoritat de Seguretat Alimentària, en total s’han descobert 136 enviaments contaminats des de 2015.

Més controls en la comercialització

D’altra banda, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha avançat que en la campanya citrícola que ara comença es reforçarà el control de les normes de comercialització. Segons ha explicat, es posarà el focus en totes les passes del procés de comercialització fins arribar al consumidor final.

El ministeri prestarà especial atenció a l’etiquetatge de l’origen dels cítrics i, de manera particular, a tot el que faça referència a la naturalesa del producte i varietat.

També et pot interessar

stats