Brussel·les demanarà proves de l'impacte dels acords comercials sobre els cítrics

El comissari europeu d'Agricultura es reuneix aquest divendres amb el sector a València per analitzar la crisi de preus.

Brussel·les demanarà proves de l\'impacte dels acords comercials sobre els cítrics
Brussel·les demanarà proves de l'impacte dels acords comercials sobre els cítrics

El comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, es reuneix aquest divendres amb el sector citrícola a València per analitzar la crisi de preus. Així, ha avançat que en la visita demanarà al sector que remeta a Brussel·les "proves" del suposat impacte dels acords comercials amb tercers països.

Mentre que el sector culpa sobretot els acords comercials, com el que existeix amb Sud-àfrica, segons la Comissió Europea les dificultats de la campanya actual es deuen a una combinació de molts factors, sobretot relacionades amb les condicions de producció.

Hogan ha recordat que hi ha hagut queixes del sector sobre l'alt nivell de pesticides en alguns dels productes importats, però "sobre els pesticides, hem demanat que ens presenten les proves i no hem rebut res", ha assenyalat.

El comissari ha subratllat que "entén" la preocupació del sector pels acords, però assegura que les xifres que Brussel·les maneja indiquen una caiguda de les importacions procedents de la majoria de tercers països. Per exemple, en el cas de Sud-àfrica, diu que les importacions de taronges ha sigut un 49% inferiors a les del 2017 i, quant al Marroc, un 27% més baixes.

Clàusula de salvaguarda

Quant a la possibilitat de posar en marxa la clàusula de salvaguarda prevista en la UE per a aquestes situacions, el comissari ha dit que "sempre es pot considerar", però que per a això és necessari "tindre les dades i les proves" i que es donen les circumstàncies per a activar-la, i ha insistit que Brussel·les encara no les ha rebudes.

Unir-se en organitzacions

"Entenc que València té molts xicotets productors i que només el 34% estan en organitzacions de productors", ha dit el comissari, que a València explicarà al sector la importància d'unir-se en organitzacions per a augmentar el seu poder contractual enfront d'altres actors de la cadena alimentària.

També et pot interessar