Brussel·les demana reduccions obligatòries en consum elèctric i ajorna limitar el preu del gas

Els ministres d'Energia de la UE han mostrat reserves a limitar el preu de les importacions de gas

La seua de la Comissió Europea a Brussel·les en una imatge d'arxiu
La seua de la Comissió Europea a Brussel·les en una imatge d'arxiu / Yves Sherman (Reuters)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, presenta aquest dimecres una proposta legislativa amb mesures energètiques d'emergència, per a fer front als alts preus de l'energia en el mercat comunitari.

Entre elles, es recull una reducció obligatòria del consum d'electricitat en hores punta. La intenció és "alleujar l'estrés en la generació d'electricitat i reduir el consum de gas", segons ha assenyalat la comissària d'Energia, Kadri Simson. Cada estat membre definirà les mesures que aplicarà per a aconseguir aquest objectiu.

A més, es vol establir un límit als beneficis extraordinaris obtinguts per les tecnologies marginals, com són les energies renovables i la nuclear. D’aquesta manera, es posarà un preu màxim de venda de l'electricitat produïda en el mercat diari d'electricitat.

També hi haurà un límit europeu a les tecnologies baixes en carboni, que rebran només la diferència entre el seu cost de producció i el límit fixat. Així, la partida econòmica resultant s'utilitzarà per a dotar de suport a consumidors vulnerables.

Els beneficis extraordinaris de les companyies productores d'electricitat a partir de combustibles fòssils, com a petroli o carbó, seran objecte d'una altra de les mesures de la Comissió. A partir d'una taxa de solidaritat, els beneficis es posaran a disposició de les indústries vulnerables o per a reinvertir en tecnologies netes.

L'última de les mesures de Brussel·les pretén resoldre el problema de liquiditat dels productes energètics en els mercats financers. A més, la Comissió Europea proposarà establir garanties estatals per als operadors del mercat de futurs, amb la intenció de millorar la liquiditat en els mercats financers de l'energia.

Les propostes de la Comissió Europea arriben després d’una trobada dels ministres d'Energia de la UE el divendres passat, on es van posar damunt la taula una bateria de mesures per a assegurar el subministrament energètic durant l'hivern. Si bé han mostrat reserves a limitar el preu de les importacions de gas a tots els proveïdors i no sols a Rússia, fet que ha obligat Brussel·les a deixar aquesta regulació per a més endavant, quan es tinga dades sobre el seu possible impacte.

Els ministres d'Energia es reuniran de nou divendres que ve, 30 de setembre, en un consell extraordinari per a debatre sobre elles.

També et pot interessar

stats