Borses en verd per l'absorció de Credit Suisse, però una nova amenaça: First Republic cau un 47%

Partits polítics i veus expertes de Suïssa critiquen el risc que el país ha assumit facilitant l'absorció d'UBS, advertint del fet que s'ha convertit en una entitat bancària massa gran per al país

Un home passa al costat d'unes oficines de Credit Suisse en una imatge d'arxiu
Un home passa al costat d'unes oficines de Credit Suisse en una imatge d'arxiu / Lam Yik (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de març 2023 - 09:38 Actualitzat: 21 de març 2023 - 13:02

Les accions d'UBS i Credit Suisse han iniciat la jornada borsària de dimarts a l'alça. L'entitat compradora s'ha estrenat amb una pujada del 2,5%, mentre la segona, que serà absorbida en els pròxims mesos, s'ha revalorat un 0,2%. Tot l'endemà d'una sessió dramàtica per a Credit Suisse, els títols de la qual van perdre un 55,74% dilluns, però en què UBS va aconseguir salvar els mobles: va resoldre en positiu (+1,26%) un dia que havia estrenat amb pèrdues del 8,8%.

Les principals borses del món van reaccionar en positiu a l'absorció de Credit Suïsse per UBS i les crides a la calma de les autoritats bancàries internacionals sobre el risc d'una nova crisi financera, que encara no s'ha dissipat completament. Aquest dimarts han tancat en verd, amb lleugers guanys, inferiors a l'1%, els principals selectius asiàtics (amb l'excepció del Japó, en jornada festiva), com dilluns ho van fer el Dow Jones estatunidenc (+1,20%) i les borses europees: Milà ha avançat l'1,59%, Madrid, l'1,31%; París, l'1,27%; Frankfurt, l'1,12%; Londres, el 0,93%; i l'índex Euro Stoxx 50, que agrupa les majors cotitzades, l'1,34%.

Un gegant massa gran per a Suïssa

Des del Banc Central Europea, Christine Lagarde assegura que l'exposició de la banca europea és mínima, "de milions i no de milers de milions" respecte dels instruments de capital que seran amortitzats a zero amb l'absorció. Però a Suïssa el sentir col·lectiu està lluny de la tranquil·litat. La ciutadania, els principals partits polítics i no poques veus expertes veuen amb preocupació el suport multimilionari de l'Estat, que fia la sort del país a l'èxit de la fusió bancària. Credit Suisse i UBS es podrien beneficiar d'uns 260.000 milions de francs suïssos (280.000 milions de dòlars) de liquiditat, un terç del producte interior brut del país. L'ajuda es reemborsarà al 90% i el govern absorbirà només 9.000 milions de pèrdues.

"La nova UBS també és un altre risc massiu: simplement és massa gran per a Suïssa", ha advertit el líder dels socialdemòcrates (SD) Roger Nordmann, que ha advertit sobre la crisi de credibilitat del país en la gestió financera, una de les principals activitats per a la seua economia.

En paral·lel als dubtes, s'anuncien denúncies pels inversors, alguns d'ells institucionals, que perdran la samarreta amb la depreciació que l'estat suís ha avalat per facilitar la compra de Credit Suisse i que reduirà a zero 17.000 milions de dòlars en instruments de capital. Els sindicats pressionen per a evitar l'onada de despatxaments que mitjans com Financial Times anticipen com a resultat de la fusió. Sobretot en l'entitat absorbida i el seu banc d'inversió, que empren unes 30.000 persones.

El First Republic Bank es desploma

Sense acabar d'apagar-se sel foc suís, un altre pren força a l'altra banda de l'Atlàntic. El First Republic Bank no ha acanat d'eixir de les arenes movedisses, tot i rescat "mancomunat" anunciat per la gran banca la setmana passada, que li va injectar 30.000 milions de dòlars. L'entitat de San Francisco es deixava aquest dilluns un 47% en Wall Street. Davant el risc d'una nova fallida als EUA (després de la de Silicon Valley Bank) el director executiu de JPMorgan Chase, Jamie Dimon, està liderant una nova ronda de converses amb altres grans bancs estatunidencs per a intentar estabilitzar First Republic.

També et pot interessar

stats