La borrasca tira a terra fins al 80% dels cítrics en algunes parcel·les del litoral valencià

En canvi, en les zones de l’interior el fred, la neu i l’aigua estan resultant “molt beneficioses”, especialment per a cultius com la vinya i l’olivera.

Camps de tarongers nevats
Camps de tarongers nevats / À Punt NTC

La borrasca Gloria ha tirat a terra fins al 80 per cent dels cítrics en algunes parcel·les de les comarques de la Marina, la Safor, la Costera i la Ribera, segons AVA-Asaja. A més, l’organització ha advertit que aquesta pèrdua de collita podria incrementar-se en els pròxims dies a causa dels colps de les rames en la fruita, l’excés d’humitat en el sòl i, en alguns casos, per la neu acumulada sobre els tarongers.

Així, AVA-Asaja ha mostrat preocupació pels efectes negatius de la borrasca Gloria enmig d’una campanya citrícola caracteritzada per una minva del 30% de la producció autonòmica –i ja castigada pels danys registrats per vent durant el mes de desembre– i uns preus en origen a l’alça.

Amb tot, AVA-Asaja apunta que caldrà esperar a veure com evoluciona el clima i al fet que els agricultors puguen accedir a les seues parcel·les “per a estar en condicions de valorar de manera precisa l’abast dels danys”.

En canvi, en les zones de l’interior el fred, la neu i l’aigua estan resultant “molt beneficioses”, especialment per a cultius com la vinya i l’olivera. Aquest episodi climàtic “s’adapta perfectament a les necessitats del cicle vegetatiu durant l’hivern, recarrega aqüífers i pantans, millora la lluita contra plagues i malalties, etc.”.

També et pot interessar

stats