Els bons preus dels alvocats generen una onada de robatoris al camp

Les organitzacions agràries denuncien que la fruita robada acaba al mercat negre i causa pèrdues econòmiques i riscos per a la salut.

La rendibilitat de l'alvocat fa que el seu cultiu s'haja extés en moltes comarques
La rendibilitat de l'alvocat fa que el seu cultiu s'haja extés en moltes comarques

Els bons preus que presenta l’alvocat en el mercat agrari han generat una onada de robatoris al camp valencià, especialment a les explotacions del Camp de Morvedre. A més, les organitzacions agràries han advertit que la fruita furtada acaba, en molts casos, en fruiteries locals. Així ho han denunciat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i l'Associació de Productors d'Alvocat (Asoproa).

Aquestes organitzacions han advertit que els robatoris d’alvocats "s'han disparat amb tal grau d'intensitat i impunitat que està posant en perill la viabilitat econòmica de nombroses explotacions”. Els productors han anat més allà i, fins i tot, han assegurat que els robatoris massius “amenacen el creixement d'una alternativa de cultiu atractiva per a l'agricultor".

Amb l’inici de la campanya de l’alvocat, els llauradors es van trobar els primers robatoris en varietats primerenques. A més, van detectar que la mercaderia suposadament furtada es venia en fruiteries i mercats locals, com ara el de Canet d'en Berenguer. De fet, la Guàrdia Civil va interceptar un lot d’alvocats etiquetat com a varietat Lamb Hass que no tenia la documentació requerida per a avalar la seua traçabilitat des del camp fins al comerç.

Recursos per a la vigilància

Per això, el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha constatat que "els robatoris d'alvocats no sols suposen un perjudici per als productors, sinó que generen un mercat negre en mercats ambulants i fruiteries que esquiva la tributació fiscal i implica seriosos problemes al consumidor". Per esta raó, les organitzacions agràries han reclamat a les diferents administracions que aporten els recursos necessaris per a tasques de vigilància.

A més de les repercussions econòmiques, Aguado ha destacat el risc per a la salut que poden comportar els alvocats furtats que escapen dels controls sanitaris: “Els lladres col·loquen en el mercat una fruita sense traçabilitat, i d'altra banda, en faltar diversos mesos per al nivell òptim de maduració, defrauda les expectatives dels consumidors i, a la llarga, pot acabar retraient el consum de l'alvocat quan arribe el gruix de la producció", afegeix.

També et pot interessar

stats