La bombona de butà puja un 4,91%, fins a 17,75 euros, a partir d'aquest dimarts

La pujada anterior va ser el passat mes de novembre de 2021, quan va repuntar també un 5%

Una dona junt a dos botelles de butà
Una dona, amb dues bombones de butà / Eduardo Parra (Europa Press)

La bombona de butà de 12,5 quilograms puja des de demà un 4,91% sobre l'actual preu màxim vigent, fins a 17,75 euros per botella, segons publica aquest dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Aquesta pujada es deu a l'alt valor de les cotitzacions de la matèria primera, malgrat haver-se reduït quasi un 9,4% respecte al bimestre anterior, al qual se suma l'increment dels nolis (+35,2%) i la depreciació de l'euro enfront del dòlar (-2,8%). La pujada anterior es va produir el passat mes de novembre, quan el preu es va encarir un 5%. L'OCU va lamentar en aquell moment els constants repunts del preu de la bombona de butà, que a principis de 2021 valia 12,68 euros.

El govern va aprovar a l'octubre una millora del bo social tèrmic amb càrrec als pressupostos de 2021, amb 100 milions d'euros addicionals, fins a 202,5 milions, per a compensar l'increment de preus. En virtut d'aquesta mesura, la compensació per als consumidors vulnerables, que depén de la zona climàtica en què visquen, ha augmentat d'un mínim de 25 euros a 35 euros, l'equivalent a unes dues bombones, i d'un màxim de 123 euros a 370 euros. El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli (GLP) en envasos de 8 a 20 quilograms (la tradicional bombona de butà) no està liberalitzat.

El valor es revisa bimestralment el tercer dimarts de mes mitjançant resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines, d'acord amb la metodologia establida per la normativa vigent. La revisió bimestral del preu es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost del transport i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar. D'altra banda, aquesta revisió del preu, a l'alça o a la baixa, està limitada al 5%, i l'excés o el defecte de preu s'acumula per a aplicar-lo en revisions posteriors.

L'OCU lamenta aquest encariment històric

L'OCU ha emés un comunicat en què lamenta aquest repunt "històric" que fa superar el preu que de fa sis anys. L'organització de consumidors ha recordat que la bombona de butà ja acumula un encariment del 47% dels de setembre de 2020.

Entre les reclamacions, l'organització recomana a les famílies "que comproven si tenen dret al bo social elèctric, que inclou una ajuda tèrmica de fins a 124 euros a l'any". I també aposta perquè el govern facilite la "concessió automàtica del bo social elèctric a tots els seus potencials beneficiaris".

També et pot interessar

stats