La bombona de butà costa 15,37 euros, el preu més alt des de 2015

Des de setembre el preu màxim de la bombona de butà s'ha encarit un 26,5%

Un repartidor deixa bombones de butà a un bar a Pamplona, Navarra
Un repartidor deixa bombones de butà en un bar a Pamplona, Navarra / Eduardo Sanz (Europa Press)

El preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilograms s'incrementarà un 4,99% a partir d'aquest dimarts fins als 15,37 euros. És la cinquena pujada consecutiva i toca el nivell més alt des de març de 2015, segons la resolució publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat.

Aquesta pujada es deu, principalment, al fort ascens de les cotitzacions de la matèria primera (12,91%) i dels transports (15,23%), compensada en part per la lleugera apreciació de l'euro enfront del dòlar (1,32%). Així mateix, com cada mes de juliol s'actualitza el cost de comercialització, que també ha augmentat un 0,96%.

La pujada del preu sense impostos reals ha sigut superior a causa d'aquest efecte del dèficit pendent de pagar procedent dels bimestres anteriors. L'increment en el preu màxim s'ha vist atenuat a causa del límit de variació superior del 5%. No obstant això, el dèficit acumulat s'ha reduït per segon bimestre consecutiu.

La revisió bimestral del preu es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost del transport i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar.

Un 26,5% més car des de setembre

Aquesta pujada se suma a les quatre registrades de quasi també el 5% el novembre de 2020 i de gener, març i maig, respectivament, que van tindre lloc posteriorment a les baixades que es van produir els mesos anteriors, després de suspendre's les revisions bimensuals que resultaren en pujades del preu, d'acord amb la decisió del govern de no aplicar aquests increments per a mitigar l'impacte econòmic de la Covid-19. D'aquesta manera, des de setembre de l'any passat, el preu màxim de la bombona de butà s'ha encarit un 26,5%.

El preu màxim de venda de la bombona de butà es revisa bimestralment el tercer dimarts dels mesos imparells. Aquest nou preu de la bombona de butà estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts del pròxim mes de setembre, quan s'examinarà de nou.

El GLP canalitzat puja un 10,7%.

Pel que fa al gas liquat de petroli (GLP) canalitzat, també aquest dimarts entra en vigor el seu nou preu màxim, que suposa un increment del 10,7% en la factura per a un client mitjà, respecte als preus en vigor. Aquesta pujada es deu al fort augment, en comparació amb el mes anterior, tant de les cotitzacions internacionals del propà (20,55%) com del butà (22,88%), compensada parcialment pel descens del transport (-14,89%).

També et pot interessar

stats