La bombona de butà baixa fins a 15,96 euros, el preu més baix en vora dos anys

La davallada respon a la forta caiguda en la cotització de les matèries primeres i a l'apreciació de l'euro enfront del dòlar 

Imatge d'arxiu d'un repartidor de bombones de gas
Imatge d'arxiu d'un repartidor de bombones de gas / Eduardo Parra (Europa Press)

El preu màxim de la bombona de butà baixa aquest dimarts un 4,9%, fins als 15,96 euros, l'import més baix des de juliol de 2021, d'acord amb la revisió bimestral publicada dilluns en el Butlletí Oficial d'Estat (BOE). Fins a aquest dimarts, i durant quasi els dos últims mesos, la bombona de butà s’ha estat venent a 16,79 euros, segons els càlculs facilitats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquesta reducció respon, principalment, a la forta caiguda en la cotització de les matèries primeres (25,8%) i, en grau més baix, a l'apreciació de l'euro enfront del dòlar (0,9%), esmorteïda pel superàvit existent. El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats (GLP) en envasos d'entre huit i vint quilos (la tradicional bombona de butà) no és lliure, sinó que es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes. L'import es calcula segons el cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del preu dels nolis (el transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar. 

En qualsevol cas, la revisió està limitada a un 5% tant a l'alça com a la baixa acumulant-se l'excés o defecte de preu per a la seua aplicació en posteriors revisions. A més, el preu màxim està limitat a 19,55 euros fins al 30 de juny. Aquest import es va aconseguir per última vegada en la revisió del passat 19 de setembre. 

El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una mescla d'hidrocarburs, principalment de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural. A Espanya anualment es consumeixen 64,5 milions d'envasos de GLP de diferents capacitats, després d'haver descendit més d'un 25% des de 2010.

També et pot interessar

stats