El biaix salarial es redueix però les dones encara cobren un 12% menys que els homes a Espanya

El president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials assegura que les raons són “exògenes al món de l’empresa”.

El biaix salarial es redueix però les dones encara cobren un 12% menys que els homes a Espanya | EP
El biaix salarial es redueix però les dones encara cobren un 12% menys que els homes a Espanya | EP

La bretxa salarial entre homes i dones a Espanya s’ha reduït un 30% des de l’any 2002 i passa del 16,9% al 12,2% en 2014 (últimes dades disponibles de l’INE). Això desvela l’informe de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i PwC presentat amb motiu del Dia Internacional de les Dones. 

Encara que segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) les remuneracions salarials totals percebudes per les dones espanyoles en 2014 van ser un 23% inferiors a les dels homes, si es tenen en compte les diferències en el nombre d’hores treballades aqueixa bretxa es redueix al 14%.

En aquest informe, PwC ha elaborat un model economètric que permeten comparar els salaris per hora d’homes i dones, aïllant els efectes generats per les diferències en les característiques socioeconòmiques i del lloc de treball, i que redueix aqueixa bretxa al 12,2% en 2014, la qual cosa suposa una reducció del 28% respecte a la de 2002.

Si es desglossa la bretxa salarial segons els diferents components del salari, s’observa que la bretxa és més reduïda en el salari base (5,9%) que en la resta de compensacions salarials (28,7%).

Barreres invisibles

L’estudi de la CEOE, titulat ‘Anàlisi de la bretxa salarial de gènere a Espanya’, confirma que a Espanya existeixen “barreres invisibles” (sostre de vidre) que dificulten l’accés de les dones als llocs més rellevants de les organitzacions.

Com a línies d’actuació la patronal proposa incentivar progressivament que hi haja una major transparència en les companyies; eliminar la idea estesa que la conciliació laboral i familiar correspon únicament a les dones o incentivar la presència de dones en llocs de responsabilitat i institucions, fomentant el desenvolupament de la carrera professional basada en el talent sense gènere.

També et pot interessar

stats