Beneficis i riscos del tractat UE-Mercosur

Morata trasllada a Puig una valoració positiva per als sectors químic, cosmètic i de l’automòbil, i alerta dels riscos per a l’agricultura.

Ximo Puig i José Vicente Morata durant la reunió aquest matí a la Generalitat

L’agenda d’aquest dimecres s’ha iniciat per al president de la Generalitat, Ximo Puig, amb una reunió sobre els beneficis i riscos del tractat entre la Unió Europea i els països de Mercosur per a les exportacions valencianes. “Els sectors beneficiats són el químic, el cosmètic i de l’automòbil, però hem de tindre en compte els riscos per a l’agricultura i en especial els cítrics”, li ha traslladat el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata.

Així li ho ha fet arribar en una trobada prèvia al viatge institucional a Brussel·les, en el qual s'ha reunit amb David Sassoli, nou president del Parlament Europeu. A més, el president mantindrà una trobada aquest dijous amb la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, per a tractar aquest preacord. Aquesta reunió en el Palau de la Generalitat tanca la ronda de contactes que ha mantingut Puig amb representants del sector citrícola, sindicats i organitzacions empresarials. 

Morata ha explicat que han parlat sobre els tractats internacionals que està negociant la Unió Europea, des del primer a Corea fins als pròxims previstos amb Mèxic, Singapur i el Vietnam. “És necessària una implicació molt seriosa ara que la Unió comença a patir una desacceleració, hem de buscar mercats nous”, ha afegit, a més de destacar l’increment de les exportacions al Canadà i el Japó.

En vista a l’acord UE-Mercosur, que tardarà un any a signar-se i buscarà l’“aranzel zero” durant la dècada següent, ha avançat que el resum és “molt positiu” però que s’han de mantindre vigilants. “Cal aconseguir garanties perquè els productes que utilitzen fitosanitaris siguen els mateixos que a la Unió Europea per a competir en igualtat de condicions”, ha reclamat.

Morata assegura que la demanda serà “més forta”

“Qualsevol tractat que lleva costos ens permet fer més competitius els productes, i justament en el sector agroalimentari hem d’aconseguir que es consumisca més a tot arreu”, ha valorat. Morata ha emfatitzat la idea de “reivindicar allò que és nostre” i mantindre’s alerta perquè les condicions no afecten els productes valencians.

També et pot interessar