El Banc Central Europeu es mostra disposat a crear un mecanisme per a frenar les primes de risc

Aplicarà flexibilitat a la reinversió dels venciments del deute en cartera adquirida sota el programa antipandèmia

Christine Lagarde, presidenta del BCE en una imatge d'arxiu
Christine Lagarde, presidenta del BCE en una imatge d'arxiu / Arnd Wiegmann (Reuters)
15 de juny 2022 - 15:10

El Banc Central Europeu (BCE) està disposat a crear un mecanisme per a frenar la pujada de les primes de risc als països perifèrics de la zona euro. Es tracta d'un mecanisme amb el qual es pretén frenar eventuals futures crisi de deute, que en la crisi anterior van colpejar amb especial duresa als països del sud d'Europa. L'organisme, reunit aquest dimecres d'urgència, ha decidit també reinvertir amb flexibilitat els bons adquirits en la pandèmia que vagen vencent amb la finalitat de parar en breu l'escalada de les primes de risc dels perifèrics. 

Això significa que reinvertirà més bons d'un país quan la seua prima de risc es dispare en el mercat. El BCE avançarà les reinversions dels bons que vencen en els pròxims 12 mesos per a comprar bons de manera flexible a curt termini i reduir els diferencials de rendiment.

El consell de govern del Banc Central Europeu ha decidit aplicar flexibilitat en la reinversió dels venciments de la seua cartera de deute corresponent al programa antipandèmia (PEPP) i ha encomanat accelerar el disseny d'un "nou instrument antifragmentació" per a examinar-lo per l'òrgan del banc central.

Al final de la reunió d'urgència convocada per a discutir la situació de les condicions de mercat després del fort repunt de les rendibilitats exigides als bons de l'eurozona, el Consell del BCE ha reiterat el seu compromís per a actuar contra els riscos de fragmentació.

En aquest sentit, ha admés que la pandèmia ha deixat vulnerabilitats duradores en l'economia de la zona de l'euro que, de fet, estan contribuint a la transmissió desigual de la normalització de la política monetària entre jurisdiccions.

D'aquesta manera, el Consell ha decidit aplicar flexibilitat en la reinversió dels reembossaments vençuts en la cartera del PEPP, amb la finalitat de preservar el funcionament del mecanisme de transmissió de la política monetària. Una condició prèvia perquè el BCE puga complir amb el seu mandat d'estabilitat de preus.

Així mateix, ha encomanat als comités de l'Eurosistema pertinents, juntament amb els serveis del BCE, "que acceleren la finalització del disseny d'un nou instrument antifragmentació".

També et pot interessar

stats